Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Čarobni napitak za vruće trenutke

26-01-2010 Piše Ana-Marija Bujić
komentari

Dosta vam je čaja, a želite se tijekom preostalih zimskih dana zašititi blagotvornim i ukusnim napitkom? Možete ga pripemiti za samo deset minuta i uživati u njegovim finim i ljekovitim sastojcima

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima

Prestala je fama oko svinjske gripe, ministar Milinović je pocijepio cijelu obitelj, naša Jadranka Thatcher je odlučno rekla 'Ne', a što da mi drugi radimo?

Meni je čaja više na vrh glave, a lijepo je popiti nešto toplo pa imam prijedlog u vidu finog aromatičnog napitka gotovog za svega 10 min i zanimljivijeg od čaja.

Limuni, ljute naranče i grančica limuna glavni su sastojci ovog čarobnog i mirisnog zimskog napitka Ideju sam uzela iz kuharice 'Leon: recipes and ingredients', ali sam je prilagodila svom ukusu pa se sad samo smješkam bočici koja me gleda s kuhinjskog pulta (a onome tko pogodi od čega je bočica prvotno bila, skidam kapu).

Iako je moj dubrovački Mediteran ovih praznika bio sve samo ne osunčan, sa sobom sam u koferu, u koji bi mogao stati manji slon, u Zagreb dovukla malo domaćih limuna, ljutih naranača i pokoju grančicu ružmarina.

Ako nemate ljutih naranača, sve će fino funkcionirati i s 200ml limunovog soka. Navodno bi ovo trebalo biti dobro protiv prehlade. Živi bili pa vidjeli.

Sastojci:

200 ml soka od limuna i ljute naranče (cca 2 ljute naranče i 4 limuna)
1 prst naribanog svježeg đumbira
Grančica svježeg ružmarina
5-6 žlica meda

1) Sok od limuna, đumbir i ružmarin staviti na laganu vatru i čim počne vriti, maknuti s vatre.

2) Kad se malo ohladi, umiješati med i miješati dok se potpuno ne rastopi.

3) Uliti u steriliziranu bocu ili staklenku. Kad se ohladi, čuvati u frižideru.

4) Za posluživanje: preliti 4 žlice napitka kipućom vodom i dodati još žlicu meda.

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja. Glavni kriterij? Slastan rezultat!

Sushi - elegnatni zalogaj kojeg ćete zavoljeti

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!

Pročitaj još
Pročitaj još