Kremšnita je, nema sumnje jedan od simbola grada Samobora. Otići u ovaj prekrasan gradić pored Zagreba, a ne pojesti ovu ukusnu slasticu zaista je grijeh. Otkrivamo kako su nastale samoborske kremšnite

Priča po samoborskoj kremšniti započinje između dva svjetska rata kada ju je u naše krajeve donio poznati slastičar Đuro Lukačić koji je radio u Beču i Budimpešti, odabrao jedan od brojnih recepata, nešto ga izmijenio i predstavio ga Samoborčanima te time započeo eru ukusnih pjenastih slastica kojima rijetko tko može odoljeti.

>> 10 opako dobrih razloga za šaku kupina

Ona je u pedesetima i šezdesetima postigla svoju popularnost koju je zadržala do danas te postala jedan od simbola prekrasnog gradića pored Zagreba. Za ovaj kolač tih godina mnogi su ili spremni čekati koliko god je potrebno što su dokazivali redovi koji su se protezali preko cijelog gradskog trga.

>> Čokoladni kolač gotov za 5 minuta

A upravo u tome leži i odgovor na pitanje zašto se samo ove kremšnite jedu tople jer potražnja je bila tolika da se nisu stizale ohladiti.

Želite li i vi probati napraviti prave samoborske kremšnite prije nego vam ponudimo ukusan recept morate znati kakao ga profesionalne slastičarke uvijek rade u dvoje, a ukusna i jednostavna krema ima vrlo kompliciran proces nastajanja, jer se mora paziti da se bjelanjak ne prelupa, da krema dovoljno zakuha te da ne zagori.

SAMOBORSKE KREMŠNITE

1. Smjesa
10 žutanjaka
30 dag brašna
30 dag šećera
3 vanilin šećera
2dl mlijeka

2. Smjesa
12 dl mlijeka
12 dl vode
3 vanilin šećera

3. Smjesa
10 bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
omot lisnatog tijesta

Priprema:
1. smjesu dobro izmutiti mikserom. 2. smjesu zakuhati, pa kad zavrije, maknuti sa vatre, uliti 1. smjesu, stalno miješajući kuhati dok se ne zgusne kao puding, oko 15 minuta. Paziti da ne zagori. Na kraju istući snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, pa ga lagano umiješati u vrelu smjesu.

Lisnato tijesto rastanjiti i peći na obrnutom plehu, u koji cete uliti kremšnite. Na dno pleha stavite jednu koru, ulijte vruću smjesu, zatim stavite drugu koru, tek kad se ohladi možete posuti šećerom u prahu.

Pazite, ova količina je mjera za veliki duboki pleh od štednjaka, ili veliku duboku lazanjeru. Dobar tek!