Da inženjerstvo i umjetnost itekako idu ruku pod ruku, dokazuju djevojke okupljene u vokalnom sastavu Rezonanca, sastavu koji čine buduće i sadašnje inženjerke s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Galerija

Njihov je sastav bio jedan od prvih koje su osnovali studenti nekog fakulteta, a kada bilo gdje neka od članica spomene s kojeg su fakulteta, izazivaju oduševljenje.

Ove sezone u sastavu aktivno sudjeluju voditeljica Iva Jarić te članice Tihana Delač, Tamara Kanceljak, Ela Jambrečić, Petra Zadro, Izabela Gucunski, Ana Žanetić, Petra Pelajić, Ana Kolar, Andrea Alilović, Ena Tomić, Barbara Mikašek, Marija Blažanović, Ivona Škorjanc, Maja Buljan, a odnedavno i Viktorija Smlatić, najmlađa članica koja je u sastavu „naslijedila“ sestru Mirelu, koja trenutačno radi u inozemstvu.

Još su dvije članice Rezonance također izvan Hrvatske, Tanja Šarčević te Petra Vujević, a sve se djevojke ponose i prvom mamom u sastavu Dianom Stolar, čije djevojčice povremeno već dolaze s njom na probe. Članice očekuju i skorašnji povratak Lare Nastasje Matijaš.

S nekoliko njih razgovarali smo o tome kako je sve počelo, odakle ideja, kako usklađuju studentske i karijerne obveze s pjevanjem i kako im je Rezonanca zauvijek obogatila život.

Od studentske kave do glazbene ideje
Prema riječima Ive Jarić, sadašnje voditeljice vokalnog sastava, sve je počelo u jesen sada već davne 2011. godine na jednoj studentskoj kavi.

Ženski vokalni sastav Rezonanca pokrenut je na inicijativu Tihane Delač, uz podršku kolegica od kojih je većina još uvijek u sastavu. Sam naziv nastao je kao spoj dviju riječi: „rezonancije“ koja predstavlja FER-ovsku crtu i „konsonance” koja predstavlja glazbenu, pojašnjava nam Iva Jarić.

Kako dodaje Petra Zadro, dok su na jednoj strani fakulteta o ideji pjevanja razgovarale Lara i Karla, na drugoj su strani na neformalnom druženju zapjevale Tihana i Katarina s Elom i Tamarom. Svidjelo im se, povezale su se pa preko poznanstva povukle i nju, koja je potom povukla Dianu – i Rezonanca je stvorena.

Kada dolazim na probu, dolazim među djevojke koje me najbolje razumiju. Za mene biti u Rezonanci znači raditi na sebi ne samo pjevajući i uživajući u glazbi, već mi daje neku sigurnost koju ponekad svi trebamo.

I ranije sam pjevala u zborovima, a kada su mi prišle djevojke s idejom o sastavu, kada smo već bile na posljednjim godinama studija, sve je to zvučalo kao odlična ideja, no nisam mogla ni zamisliti da će se održati toliko dugo i s toliko uspjeha, iskrena je Petra Zadro.

Članstvo ne prestaje s diplomom
Iako danas više nije studentica, nego radi u struci, kaže da usprkos „odraslom životu“, glazba i dalje čini velik dio njezine svakodnevice, a bez djevojaka i prijateljstava iz Rezonance ne može zamisliti život.

S time se slaže i Tamara Kanceljak, napominjući da u stresnom poslovnom tjednu svima treba jedna Rezonanca.

Iako je u trenutku pristupanja vokalnom sastavu već imala veliko glazbeno iskustvo stečeno u školskim i crkvenim zborovima, Rezonanca joj je pružila potpuno novi kut gledanja na glazbu i odgovornost koju to sa sobom nosi, a počelo je kao spontano pjevanje jedne tipične studentske večeri.

Te se večeri kod nekoliko nas javila velika želja za višeglasnim pjevanjem i nastavkom ovakvih druženja. Tihana je bila uporna i odlučila nas okupiti nekoliko puta pa vidjeti kako će sve funkcionirati. I evo nas, sedam godina kasnije - još uvijek sve sjajno funkcionira, prisjeća se Tamara.

Uz Rezonancu su sve obveze lakše
Rezonancom su jednako oduševljene i članice koje su trenutno još uvijek studentice. Jedna od njih je Barbara Mikašek, koja je za vokalni sastav prvi put čula još prvog dana predavanja. No pričekala je godinu dana kako bi se snašla u zahtjevnim studentskim obvezama, a potom se hrabro odlučila prijaviti na audiciju.

Tako je gimnazijske nastupe i one sa svojom glazbenom školom s kojom je nastupala i u Londonu i Ravensburgu zamijenila čvrstima novim prijateljstvima i stekla još veću sigurnost u sebe i svoje nastupe.

Kada dolazim na probu, dolazim među djevojke koje me bolje razumiju jer imamo zajedničke interese te su uvijek spremne dati neki savjet. Za mene biti u Rezonanci znači raditi na sebi ne samo pjevajući i uživajući u glazbi, već mi daje neku sigurnost koju ponekad svi trebamo, iskrena je Barbara.

Sličnog je mišljenja i Petra Pelajić, studentica pete godine i jedna od ovogodišnjih dobitnica Zadovoljna akademije, koja se upravo svojom svestranošću i predanošću radu istaknula među tisućama prijava pristiglih za pohađanje Akademije. Također glazbeno potkovana, na drugoj se godini studija prijavila na audiciju, a danas, kako sama kaže, shvaća da joj je to bio jedan od najboljih poteza u životu.

Bojala sam se da će mi to oduzimati previše vremena, no danas znam da bolju odluku nisam mogla donijeti. Osim što sam upoznala djevojke koje su uspješne na svim područjima života i koje su mi dale nadu da će sve biti u redu za vrijeme, ali i poslije završetka studija, počela sam se osjećati kao da više pripadam na FER nego prije, ističe Petra Pelajić.

Veseli se svakoj srijedi kada se održavaju probe u Crnoj vijećnici FER-a, koju im je uprava Fakulteta dala na korištenje.

A capella na najvišoj razini

Kako kaže današnja voditeljica Iva Jarić, kojoj je ovo ujedno i prvi put da vodi sastav, Rezonanca je od početka prepoznata kao kvalitetan sastav jer je, između ostalog, i među prvim službenim sveučilišnim glazbenim sastavima.

Sretne smo što imamo podršku Uprave FER-a, posebno dosadašnjeg dekana prof. Mislava Grgića, te nas kolege i profesori rado pozivaju na različita događanja vezana za fakultet. Drago mi je što Rezonanca već godinama radi postojano, kvalitetno i prepoznatljivo, a to je moguće samo zato što je svakoj članici to na listi prioriteta, govori nam voditeljica.

Na njihovu se repertoaru nalaze a cappella obrade popularnih domaćih i stranih pjesama, i aktualnih hitova, i evergreena.

I sadašnje i bivše FER-ovke okupljaju se svake srijede na probama.

Popularna glazba, rock, klape, filmska glazba, klasika. Zapravo, gotovo da i nema žanra koji ne pokrivamo. Tako si zadajemo nove izazove, a i svi slušatelji mogu pronaći nešto za sebe, napominje Tamara Kanceljak.

Nagrade i oduševljenje publike daju im vjetar u leđa
Sve ove glazbeno nadarene djevojke i mlade žene odradile su brojne nastupe diljem Hrvatske, čak su bile i u Uredu Predsjednice, no ipak im je posebno drag nastup povodom obilježavanja pet godina postojanja Rezonance.

Neopisiva energija, posebne emocije te velika podrška kolega i prijatelja učinile su tu večer nezaboravnom, slažu se sve članice.

A da itekako imaju na što biti ponosne, dokazuje ne samo prijem publike nego i osvojene nagrade. Naime, Rezonanca je osvojila brončanu nagradu na natjecanju u Zagrebu 2016. godine te srebrnu nagradu na natjecanju vokalnih sastava u Puli početkom 2018. I tu ne misle stati.

U njihovim čarobnim notama moći će se uživati i u mnogima najdražem nadolazećem božićnom periodu, kada već tradicionalno nastupaju na brojnim adventskim događanjima.

Također, kako nam kažu, pripremaju i novosti o kojima još ne žele otkriti previše detalja, a u međuvremenu ih se može pratiti na njihovim društvenim mrežama i, dakako, angažirati. Jer tko ne bi volio da inženjerke iznimnih glasovnih sposobnosti uveličaju događanja?