Ivana Urem Marohnić vlasnica je prve majstorske pekare Korica u Zagrebu te mentorica smjera poduzetništvo u sklopu Zadovoljna akademije. Uspješna hrvatska poduzetnica otkrila nam je kako je okrenula novi list u svojoj karijeri nakon 15 godina staža te zašto je željela prodavati kruh i pekarske proizvode napravljene na tradicionalan način bez aditiva.
Tvoja je karijera igra koju igraš na 40 godina. Ako je tako promatraš, za drastičnu promjenu nikad nije kasno.
Ako imaš dobru ideju, ako misliš da će tvoja ideja naći svoje mjesto na tržištu i ako si spremna uložiti svoje vrijeme i trud u realizaciju te ideje, onda će se uspjeh dogoditi. U tom kontekstu, nikad nije kasno napraviti prvi korak, kaže vlasnica prve majstorske pekare Korica u Zagrebu.
Ivana Urem Marohnić i sama se povela za tim savjetom. Nakon što je magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te provela 15 godina u korporativnom svijetu, postalo joj je jasno da je taj posao ne ispunjava te da želi probati nešto drugačije.
Ideja o otvaranju prve majstorske pekare u meni je dugo tinjala. Na brojnim putovanjima u inozemstvo primijetila sam kako se vani događa vrlo jasan i jak pokret povratka autentičnim proizvodima i da se radi odmak od industrijske proizvodnje.Ljudi žele podržati autentične ideje i osobe koje svoj posao rade s dušom i pažnjom.
Shvatila sam kako mi kao potrošači na hrvatskom tržištu nemamo priliku kupiti niti konzumirati prvoklasnu namirnicu, bez obzira na to kolika su nam sredstva na raspolaganju. Ta kombinacija različitih elemenata zapravo je dovela do toga da priču o kruhu kao osnovnoj namirnici proširim i razvijem kao poslovnu ideju za koju sam smatrala da ima tržišni potencijal.
I bila je u pravu.
Dašak Pariza na zagrebačkim ulicama
Prošle je godine u Preradovićevoj ulici otvorila specijaliziranu pekaru Korica, u kojoj se svi proizvodi rade ručno, na tradicionalan način i uz korištenje kulture divljeg kvasca starijeg od 40 godina. Da bi se osiguralo bogatstvo okusa i teksture kruha, tijesto se razvija i fermentira 48 sati prije pečenja. U takvom kruhu nema aditiva.
Mi radimo proizvode onako kako bi trebali biti napravljeni. Ne radimo kompromise ni u proizvodnom procesu ni u sastojcima koje koristimo u proizvodnji, i to je naša komparativna prednost koju su ljudi i prepoznali. Ne raditi kompromise na ideji i na kvaliteti proizvoda dugoročno je pravilo uspjeha, kaže nam Ivana.
U ponudi pekare nalaze se različite vrste slanog i slatkog kruha, kolača ili finih peciva poput pain au chocolate te brioša koji su u Zagreb donijeli dašak Pariza.Protiv predrasuda najbolje se boriti tako da jako dobro odradite svoju domaću zadaću, da projekt na kojem radite pripremite vrhunski.
Na moje veliko zadovoljstvo, ljudi su brzo prepoznali što mi ovdje pokušavamo napraviti i kakav autentični proizvod radimo. Ljudi žele podržati autentične ideje i osobe koje svoj posao rade s dušom i pažnjom, tvrdi hrvatska poduzetnica koja se u slobodno vrijeme opušta čitanjem znanstvenofantastičnih romana te boravkom u prirodi.
Neprestano usavršavanje je ključno
Kruh iz Korice sastoji se od brašna, vode, kvasca i soli. Iza uspješne poslovne ideje, tvrdi Ivana,
Smatram da je formalno obrazovanje bitno, no smatram da je još važnija osobna želja za kontinuiranom usavršavanjem te stjecanjem novih znanja i vještina. Pregovaračke sposobnosti, načine razrješenja konflikata u poslovnom okruženju i tehnike opuštanja nisu znanja koje vas uče na nekom magisteriju. Vaša želja za usavršavanjem ključna je za osobni napredak, tvrdi vlasnica Korice.
Ivana Urem Marohnić poput drugih žena u poduzetničkom svijetu susretala se s predrasudama, no one ju nisu spriječile da ostvari svoje ciljeve.Ne raditi kompromise na ideji i na kvaliteti proizvoda dugoročno je pravilo uspjeha.
Moje iskustvo govori da se protiv predrasuda najbolje boriti tako da jako dobro odradite svoju domaću zadaću, da projekt na kojem radite pripremite vrhunski, a kada drugu stranu suočite s tom dobrom pripremom, s kompetencijom, s entuzijazmom, sve predrasude padaju u vodu. Fokus se pomiče na ono što je bitno, a to je vaša poduzetnička ideja, želja za realizacijom i - želja za uspjehom, ističe Ivana.
Najveća inspiracija su mi… moj suprug i dijete, dobri i hrabri ljudi, otvoreni prostori i putovanja
Hrabrost mi najviše pruža… želja da budem najbolja verzija sebe
Najvažnija stvar koju sam do sada naučila je… vjerovati u vlastite sposobnosti
Svatko treba naučiti… da zaslužuje dobre stvari u životu
Prijavite se na Zadovoljna akademiju jer je hobi moguće učiniti profesijom, a svoj trenutni posao učiniti još zanimljivijim. A tko zna, možda je vrijeme i za nove početke.
Možda baš ti dobiješ jednu od 25 edukacija u Otvorenom učilištu Algebra, učilištu Studium, Učilištu Lovran, Visokoj školi za menadžment Aspira, Učilištu za modu i dizajn Profokus, Školi stranih jezika Vodnikova ili Gastronomadima.