Slavni modni časopis Marie Claire svake godine iznova testira parfeme te slaže popis onih najboljih, najdugotrajnijih i najpamtljivijih.

Galerija

Naravno, ukusi su različiti pa nečiji subjektivan dojam može biti potpuno drugačiji i svakome će najbolji parfem biti onaj koji mu najbolje stoji i za koji dobije najviše komplimenata, ali opsežno i objektivno testiranje koje je provedeno ipak je donijelo neka pobjednička imena. Bilo je potrebno mjesec dana opsežnog prskanja, mirisanja i uspoređivanja.

Nije bio važan samo miris, već i njegova postojanost i ponašanje u različitim okruženjima, a evo što iz Marie Claire kažu o pobjednicima u svakoj od kategorija:

Pobjednici predstavljaju naš izbor najboljeg od najboljih; izbor bezvremenskih klasika i uzbudljivih noviteta. Bez obzira na to jeste li vjerni svom prepoznatljivom mirisu ili volite kombinirati parfeme ovisno o svom raspoloženju, vidjet ćete da ovi odabiri imaju nešto zajedničko: svi mirišu jako, jako dobro.

U najvažnijoj kategoriji, onoj najboljeg ženskog parfema svih vremena, pobjedu je odnio najtraženiji parfem kuće Yves Saint Laurent, Black Opium.

U gornjim notama ovaj miris ima krušku, ružičasti papar i cvijet naranče, u sredini su kava, jasmin, gorki badem i sladić, dok bazu čine vanilija, pačuli, drvo kašmira i cedar.

Yves Saint Laurent, Black Opium Foto: Shutterstock

Od pojavljivanja na tržištu parfem ima vjernu vojsku obožavateljica, a njegova svjetlucava crna bočica pokazuje da je riječ o dominantnom i zavodljivom mirisu koji neće razočarati ni na kraju dana. Zahvaljujući moćnim notama, razvija se dubinski pa bez problema izdrži cijeli dan, mirišući jednako dobro i postojano.

Bezvremenski, a uvijek moderan

Ovo parfemsko remek-djelo inspirirano je kultnim parfemom Opium koji je Yves Saint Laurent lansirao 1977. godine. Black Opium stvorilo je 2014. četvero velikih parfumera: Nathalie Lorson, Marie Salamagne, Olivier Cresp i Honorine Blanc

U kategoriji najboljeg muškog parfema svih vremena ovog je puta trijumfirao još jedan klasik: Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme eau de toilette.

Dolce & Gabbana, Light Blue Pour Homme eau de toilette Foto: Internetska stranica proizvođača

Gornje note mirisa su sicilijanski limun, jabuka, cedar i zvončić, u sredini su bambus, jasmin i bijela ruža dok bazu čine cedar, mošus i amber.

Tvorci parfema navode da je u ovoj kultnoj bočici uhvaćena bit nezaboravnog ljeta, a mi smo pronašli parfeme koje bi vam se mogli svidjeti ako je Dolce & Gabbana Light Blue najdraži i vama.

Kategorija najboljeg unisex parfema svojeg je pobjednika dobila u obliku Kilian Paris Angels’ Share eau de parfum, predivnog mirisa s uljem konjaka, vanilijom, cimetom, sandalovinom, pralinama i ušećerenim bademima.

Kilian Paris, Angels’ Share eau de parfum Foto: Internetska stranica proizvođača

Saznajte i kako izabrati parfem koji će postati vaš zaštitni znak, ali i koje su to tajne žena koje uvijek mirišu dobro

Otkrijte novih sedam najboljih parfema za ovu jesen

10 mirisa za koje će vas uvijek pitati "Koji to parfem nosiš?"