Na listi velikih majstora koji su zauvijek zadužili svijet mode nalazi se i Yves Saint-Laurent, modni čarobnjak zaslužan za pravu revoluciju ženske odjeće.

Galerija Carla Bruni u kreaciji Yvesa Saint-Laurenta Yves Saint Laurent i Laetitia Casta Legendarna Mondrianova haljina +7 Legendarna Mondrianova haljina

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, poznatiji kao Yves Saint-Laurent, rođen je 1. kolovoza 1936. godine u Alžiru.

Od ranog djetinjstva pokazivao je interes za modu i crtanje. Maleni Yves obožavao je majčine modne magazine i na njihovim je stranicama pronalazio inspiraciju za vlastite kreacije, koje bi potom ovjekovječio na sjajno napravljenim skicama.

U tinejdžerskim danima već je dizajnirao haljine za svoju majku i sestre, a onda je 1953. poslao svoje crteže na natjecanje mladih dizajnera u organizaciji IWS-a (Međunarodnog sekretarijata za vunu).

Sa 17 godina preselio se u Pariz i upisao modnu školu u sklopu 'Chambre Syndicale de la Haute Couture'.

Sa 17 godina preselio se u Pariz i upisao modnu školu u sklopu Chambre Syndicale de la Haute Couture. Dogovorio je susret s Michelom de Brunhoffom, tadašnjim glavnim urednikom francuskog izdanja magazina Vogue.

Legendarna Mondrianova haljina Legendarna Mondrianova haljina (Foto: AFP)

Donio mu je svoje nove skice, a Brunhoff je odmah primijetio nevjerojatnu sličnost njegovih radova s onima koje mu je Christian Dior pokazao istog jutra. Poslao ga je Dioru, a slavni dizajner prepoznao je veliki talent mladića, odmah ga zaposlio i ubrzo najavio da će ga upravo on jednog dana naslijediti na čelu njegove modne kuće. To se dogodilo neočekivano brzo, 1957. godine, nakon Diorove iznenadne smrti.

Bio sam fasciniran Diorom. Nisam mogao govoriti ispred njega. Naučio me osnovama moje umjetnosti. Nikada nisam zaboravio godine provedene uz njega, rekao je Laurent jednom prilikom o čovjeku kojeg je nazivao svojim mentorom.

U proljeće 1958. godine prikazao je svoju prvu kolekciju i odmah izazvao oduševljenje modnih stručnjaka. Redefinirao je Diorov New Look i predstavio haljinu koja će kasnije postati poznata kao tzv. trapez-haljina. Dvije godine nakon velikog uspjeha dobio je poziv za vojsku, a prema jednoj urbanoj legendi, za to je zaslužan tadašnji moćni vlasnik Diora Marcel Boussac, koji ga je navodno želio zamijeniti novim dizajnerom.

Tijekom godina naučio sam da je kod haljine najvažnija žena koja je nosi.

--Yves Saint Laurent

Upravo je to i učinio kada je Laurent otišao u vojsku i na mjesto kreativnog direktora kuće doveo je Marca Bohana. Laurent je nakon povratka s ratišta tužio Boussaca za kršenje ugovora i dobio parnicu. Nije se vratio u Dior, nego je osnovao vlastitu modnu kuću, a u tome mu je najviše pomogao njegov poslovni partner Pierre Berge, s kojim je do 1976. godine bio i u ljubavnoj vezi.

Modna revija Yvesa Saint-Laurenta Modna revija Yvesa Saint-Laurenta (Foto: AFP)

Dobro došlo, žensko odijelo!

U njegovu dizajnerskom radu lako se mogla primijetiti ljubav prema umjetnosti i slikarstvu koju je izražavao u kreacijama. Čuvenu i cijenjenu kolekciju Mondrian, inspiriranu djelima modernih umjetnika poput Mondriana, Poliakoffa i Malewicza predstavio je 1965. godine.

Godinu dana kasnije priredio je pravu revoluciju ženske mode. U vrijeme kada je diljem svijeta vladalo mišljenje da žene ne bi trebale nositi hlače, Laurent je lansirao žensko odijelo inspirirano muškim smokingom.

Kontroverzni odjevni komad prva je odjenula njegova prijateljica i muza, francuska glumica Catherine Deneuve. Odlučio je popularizirati pret-a-porter kolekcije i nosivom odjećom svima približiti modu, a njegova vizija ženske mode i u narednim desetljećima nastavila je fascinirati vjerne klijentice.

Brojni zdravstveni i životni problemi s kojima se sve teže nosio primorali su ga na povlačenje s modne scene. Svoju posljednju reviju održao je 2002. godine u Parizu, pred više od 2000 gostiju i tisuće gledatelja koji su se okupili ispred centra Pompidou i gledali reviju na velikim ekranima.

Yves je započeo svoju karijeru skicirajući haljine za svoju majku i sestre Yves je započeo svoju karijeru skicirajući haljine za svoju majku i sestre (Foto: AFP)

Umro je 2008. u 72. godini života. Nakon njegove smrti mjesto kreativnog direktora YSL-a preuzeo je Stefano Pilati, a 2012. zamijenio ga je Hedi Slimane, koji je izazvao negodovanje modnih stručnjaka kada je ime brenda promijenio u Saint Laurent. U travnju ove poziciju glavnog dizajnera preuzeo je Anthony Vaccarello.

Pet nezaboravnih citata Yvesa Saint-Laurenta

1. Često sam govorio kako bih volio da sam izmislio traperice. Spektakularne, najpraktičnije, opuštene i nonšalantne. Imaju stav, skromnost, seksepil i jednostavnost – sve čemu ja težim kod svoje odjeće.

2. Tijekom godina naučio sam da je kod haljine najvažnija žena koja je nosi. 

3. Uvijek sam vjerovao da je stil važniji od mode. Rijetki su oni koji su se nametnuli svojim stilom, dok dizajnera ima mnogo.

4. Ruke muškarca kojeg voli najljepša su odjeća koju žena može odjenuti. Ali ja sam tu za one koje nisu pronašle takvu sreću.

5. Moda je prolazna. Stil je vječan.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte neka od najpamtljivijih izdanja Yvesa Saint-Laurenta.

Claudia Schiffer u odijelu s potpisom Yvesa Saint-Laurenta Claudia Schiffer u odijelu s potpisom Yvesa Saint-Laurenta (Foto: AFP)

Pročitajte i ostalim modnim velikanima:

Cate Blanchett Glamurozni Armani: Pet zlatnih modnih savjeta tvorca mode za crveni tepih

Valentino Valentino: Posljednji modni car koji zna što žene žele

Chanel - 6 Coco Chanel: Sedam "izuma" na kojima su joj žene zauvijek zahvalne

Slika nije dostupna Hubert de Givenchy: Modni velikan koji je oslobodio žene od neudobnih krojeva

Christian Dior - 1 Christian Dior: Modni čarobnjak koji je ženama vratio ženstvenost

Kreacija Oscara de la Rente Miljenik prvih dama: 15 veličanstvenih haljina Oscara de la Rente

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju