Jeste li se ikada zapitali kada je vrijeme da zamijenite dasku za rezanje? Odgovor na ovo pitanje ovisi o vrsti daske za rezanje koju imate, intenzitetu korištenja, ali i načinu na koji održavate dasku za rezanje.

Iako ne postoji precizan vremenski okvir, dasku bi generalno trebalo zamijeniti kada pokaže znakove istrošenosti poput dubokih pukotina ili promjene boja.

Duboki urezi i pukotine otežavaju pravilno čišćenje te mogu postati leglo bakterija koje će narušiti zdravstvenu ispravnost hrane pripremljene na njoj.

Redovito mijenjajte daske za rezanje

Dasku za rezanje treba zamijeniti ako zadržava neugodne mirise hrane, iskrivi se ili počne raspadati.

Plastične daske najbolje je mijenjati barem jednom godišnje. Ako ih često koristite, zamijenite ih i češće od toga. Učestalo korištenje plastičnih daska za rezanje može dovesti do otpuštanja mikroplastike u hranu te tako naštetiti sigurnosti hrane i vašeg zdravlja.

S druge strane, drvene daske mogu potrajati godinama ako ih pravilno održavate.

Kako pravilno održavati dasku za rezanje?

  • Imajte odvojene daske za meso, ribu i povrće kako biste spriječili kontaminaciju hrane.
  • Dasku operite nakon svakog korištenja s vrućom vodom i laganim deterdžentom, dobro je isperite, a potom temeljito osušite.
  • Ako koristite drvenu dasku za rezanje redovito ju premazujte mineralnim uljima koje produžuju njezin vijek trajanja.

Pročitajte i: 

Pomoću dvaju sastojaka iz kuhinje daska za rezanje mirisat će svježije nego ikad

Trik za eliminiranje 99 posto bakterija u spužvici za pranje suđa