Ajvar
Ajvar (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Mnogi kažu da im je ovo najbolji omjer paprika i patlidžana za ajvar

05-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako postoji miris koji označava jesen u hrvatskim kućanstvima, onda je to onaj kada se na štednjaku krčkaju paprike i patlidžani.

Ajvar je mnogima omiljeni namaz, a ne moramo posebno napominjati kako se dobro slaže s pečenim mesom, kobasicama, ali i jednostavno s kriškom domaćeg kruha. Zato ima posebno mjesto u našoj kulinarskoj tradiciji.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

No, jedno pitanje uvijek se iznova postavlja:

Koji je idealan omjer paprika i patlidžana za savršen ajvar?

Paprika u glavnoj ulozi

Okus ajvara prije svega diktira kvaliteta paprike. Najbolji rezultat postići ćete ako birate mesnate, zrele i sočne plodove – one koje pri svakom zalogaju donose punoću slatkog i aromatičnog okusa. Upravo paprika daje ajvaru onu prepoznatljivu crvenu boju i slast zbog koje ga obožavamo.

Koliko patlidžana dodati?

Patlidžan u receptu nije samo sporedni glumac – njegova kremasta tekstura ublažava intenzitet paprike i daje umaku mazivu teksturu. Ipak, količina patlidžana može promijeniti i okus i boju.

Ajvar Ajvar (Foto: Shutterstock)

Zato u brojnim receptima stoji kako je najbolje na pet kilograma paprika staviti kilogram patlidžana.

Takav omjer osigurava da paprika ostane dominantna, a patlidžan diskretno zaokruži cijelu priču.

Naravno, omjer nikada nije strogo pravilo. Ako preferirate blaži i kremastiji ajvar, možete povećati udio patlidžana.

Oni koji žele pikantniji okus, često dodaju više paprika, a postoje i recepti koji kažu da u ajvar ide - isključivo paprika, kao i oni koji kažu da je najbolji koristiti jednaki odmjer paprika i patlidžana.

Ajvar Ajvar (Foto: Shutterstock)

Na kraju, sve ovisi o vašem ukusu i kulinarskoj tradiciji vaše obitelji.

Pročitajte trik za najbolji ajvar, a pročitajte i provjereni recept za ajvar koji smo potražili kod Makedonke Vesne.

Pečena paprika Pet trikova za jednostavno guljenje pečenih paprika

Ajvar Prije nego što uključite štednjak: Trik za još finiji domaći ajvar koji će oduševiti sve generacije