Zobena kaša bogata je ugljikohidratima i prehrambenim vlaknima, a kada se kombinira s mlijekom ili jogurtom pretvara se i u malu proteinsku bombu. Obično se jede za doručak, ali može biti i odličan izbor za hranjivi ručak (ili čak večeru), a pogotovo ako žudite za nečim slatkim.
Zobenu kašu možete skuhati na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Ipak, najjednostavnije je sve sastojke smućkati, staviti u kutiju ili staklenku i pohraniti u hladnjak preko noći. Zobene pahuljice će omekšati i sljubiti se s drugih sastojcima, te vam podariti ukusno jelo.
U zobenu kašu obavezno stavite i žlicu chia sjemenki koje obiluju omega 3 masnim kiselinama, nešto dobrih masnoća u vidu maslaca od kikirkija i malo meda. Voće je još jedan obavezan sastojak – dodajte zgnječenu bananu, jabuku, borovnice, ma što god poželite.
U zobenu kašu možete dodati i smrznuto voće te pustiti da se odmrzne u kaši preko noći.
Sastojci za slatku zobenu kašu koja se ne kuha:
- 250 ml mlijeka
- 50 g zobenih pahuljica
- 1-2 žlica meda
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žlica maslaca od kikirkija
- voće po želji
Priprema slatke zobene kaše bez kuhanja:
- Pomiješajte sve sastojke u staklenki ili kutiji i stavite u hladnjak preko noći. Izvadite iz hladnjaka i spremni ste za konzumaciju.
- Ovako pripremljenu zobenu kašu možete poslužiti i s malo orašastog voća poput oraha i badema. Dobar tek!