Prema podacima Googlea, dijeta koju korisnici interneta najviše pretražuju posljednjih godina je keto dijeta.
Keto oblik prehrane podrazumijeva smanjen unos ugljikohidrata, povećan unos masti i adekvatan unos proteina. Kada se prehrana prilagodi tim pravilima, tijelo ulazi u stanje ketoze i umjesto ugljikohidrata troši masnoće kao primarni izvor energije.
Ketogena dijeta dopušta konzumaciju mesa, jaja, prirodnih masti poput maslaca i maslinova ulja, ribe i plodova mora, povrća sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, tvrdih sireva poput cheddara ili kozjeg sira i mnogih drugih namirnica.
S druge strane, zabranjena je konzumacija namirnica s velikim količinama škroba poput riže, tjestenine, krumpira i kruha.
Međutim, na ketogenoj dijeti bez problema možete uživati u takozvanom “oopsie” kruhu. Mnogima dobro poznat kruh bez brašna i ugljikohidrata radi se od jaja i sirnog namaza, a recept za "oopsie" kruh pogledajte ovdje.
Ako ste u potrazi za finim doručkom koji će vas držati sitima i dati vam energije, u nastavku pronađite recepte za tri slasna sendviča s "oopsie" kruhom koji će sigurno zadovoljiti vaše jutarnje prehrambene potrebe.
1. BLT sendvič
Iza akronima "BLT" skrivaju se slanina (bacon), zelena salata (lettuce) i rajčica (tomato). Te tri namirnice zajedno čine jedan od najpopularnijih sendviča na svijetu. Umjesto klasičnog kruha ili peciva, keto varijanta ovog sendviča uključuje "oopsie" kruščiće.
SASTOJCI:
- 2 "oopsie" kruščića srednje veličine
- 3 veće kriške slanine
- nekoliko listova zelene salate
- 1 manja rajčica narezane na ploške
- malo maslaca
PRIPREMA:
- Prepržite slaninu na tavi dok ne postane hrskava.
- S malo maslaca premažite jedan kruščić.
- Na njega posložite listove salate, slaninu i na kraju ploške rajčice. Poklopite s drugim kruščićem.
SAVJET: Ako ne volite slaninu, zamijenite je kuhanom šunkom ili purećom šunkom. U sendvič možete dodati i koju krišku kozjeg sira ili cheddara.
2. Sendvič s gljivama
Ako niste raspoloženi za mesni sendvič, isprobajte ovu jednako ukusnu povrtnu varijantu koja će se najviše svidjeti ljubiteljima gljiva.
SASTOJCI:
- 100 g gljiva po izboru
- šaka špinata
- 1 svježa crvena paprika
- 2 “oopsie” kruščića
- malo soli i papra
- 1 žlica ulja
PRIPREMA:
- Gljive i papriku operite, očistite i narežite na sitnije komade. Operite špinat i ocijedite ga.
- Na tavi zagrijte žlicu ulja, ubacite u nju papriku i prepržite kratko dok malo ne omekša.
- Potom dodajte gljive, posolite sve i popaprite te dinstajte dok gljive ne omekšaju.
- Na kraju ubacite šaku špinata, kratko promiješajte samo da špinat malo uvene i maknite s vatre.
- Smjesu stavite na jedan kruščić, poklopite drugim i eto ukusnog i zdravog jutarnjeg sendviča.
SAVJET: Ako imate grill tavu, gljive i papriku slobodno obradite na njoj bez dodavanja ulja. Prije grilanja možete tavu premazati kriškom slanine. Na samom kraju u smjesu slobodno naribajte malo cheddara ili dodajte malo narezane mozzarelle.
3. Sendvič s piletinom i jajetom
Kada vam od ručka ostane komad pečene piletine, iskoristite je za fini doručak krcat ukusnim namirnicama.
SASTOJCI:
- 1 komad pečenog pilećeg bijelog mesa
- 1 jaje
- 1/2 manjeg avokada narezanog na ploške
- nekoliko listova zelene salate
- nekoliko tankih ploški rajčice
- malo krem sira
- 2 "oopsie" kruščića
PRIPREMA:
- Ispecite jaje na oko. Jedan kruščić premažite s malo krem sira.
- Stavite na njega zelenu salatu i avokado, a zatim piletinu.
- Na piletinu potom položite jaje i na kraju rajčicu. Poklopite drugim kruščićem.
SAVJET: Umjesto jaja na oko u sendvič možete staviti kuhano jaje narezano na ploške. Slobodno iskoristite bilo koji komad pečene piletine jer bijelo meso nije preduvjet za izradu ovog sendviča. Poslužit će i zabatak, koji možete narezati na manje komade, a isto vrijedi i za primjerice piletinu kuhanu u juhi. Jednostavno je skinite s kosti, natrgajte na komadiće i spremite u frižider za doručak. Umjesto piletine također možete iskoristiti bilo koju drugu vrstu mesa koja vam je ostala od ručka.