Dočekali smo Božić, pa onda i novu godinu. Pred nama je sada siječanj, mjesec u kojem će se zbrajati blagdanski kilogrami, donositi odluke o odlasku u teretanu, na trčanje te proučavati brza rješenja "problema".

Ta brza rješenja obično su dijete, a prije nego što počnemo pisati o najguglanijoj dijeti u 2018. godini, još ćemo jednom podsjetiti da su najbolji načini borbe s viškom kilograma zdrava, umjerena prehrana i redovita tjelovježba. Trebate biti strpljivi i rezultati će na taj način sigurno doći.

No, nećemo si lagati, mnogi će unatoč svemu posegnuti za nekom dijetom sa željom da što prije vide rezultate, a dijete koja je prema podacima koje je objavio Google bila najpretraživanija u 2018. godini jest – keto dijeta.

U nastavku pročitajte osnovne informacije o ovoj dijeti.

1. Ketogena ili keto dijeta je poseban način prehrane koji podrazumijeva drastično snižen unos ugljikohidrata i povećan unos masti te adekvatan unos proteina. Kada se hranimo na takav način, tijelo ulazi stanje ketoze, što znači da umjesto ugljikohidrata troši masnoće kao primarni izvor energije.

2. Postići i održavati stanje ketoze i nije tako jednostavno kako se čini jer morate ozbiljno smanjiti unos ugljikohidrata, u pravilu na 20 do 50 grama dnevno.

Na keto dijeti morate paziti i na unos proteina, koji bi trebao biti između 20 i 25 posto. Naime, kada konzumirate više proteina nego što je potrebno, vaše tijelo taj višak pretvara u ugljikohidrate procesom koji se naziva glukoneogeneza, što u konačnici vaše tijelo izbacuje iz ketoze.

3. Iako je za većinu ljudi keto dijeta sigurna, kao i kod svake dijete, i kod keto dijete se prije početka posavjetujte s liječnikom, posebno ako ste bolesni ili uzimate neke lijekove.

4. Kada ste na keto dijeti, poželjne namirnice su: meso, jaja, prirodne masti kao što su maslac i maslinovo ulje, riba i plodovi mora, povrće sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, tvrdi sirevi kao što su cheddar ili kozji sir, orašasti plodovi, a ponekad dio vašeg jelovnika može biti i bobičasto voće.

5. Nedopuštene su namirnice one koje sadrže velike količine šećera i škroba, a to su: riža, tjestenika, kruh, sokovi, slatkiši, krumpir, voće, pivo, mlijeko i jogurti sa smanjenim udjelom masti.

6. Dok ste na keto dijeti, pijte vodu te nezaslađenu kavu ili čaj. Pokušajte ne koristiti ni umjetne zaslađivače.

7. Keto dijeta originalno se koristila za liječenje neuroloških bolesti poput epilepsije, a studije su pokazale da može imati pozitivan utjecaj na cijeli niz zdravstvenih stanja od bolesti srca, preko raka do Alzheimerove bolesti. Također, keto dijeta ima pozitivan utjecaj na ten.

8. Uz keto dijetu vežu se i neke negativne činjenice. Za početak tu je "keto gripa". Dok se tijelo privikava na novu prehranu, javljaju se simptomi kao što su glavobolja, umor, vrtoglavica i mučnica.

Keto dijeta na svom početku može utjecati i na pad libida upravo zbog tih simptoma, međutim kada se oni povuku, i libido se u pravilu oporavlja.

Na keto dijeti može doći do gubitka elektrolita kao što su natrij, magnezij i kalij, što može imati negativan učinak na bubrege i na otkucaje srca.

I naravno, tu je uvijek yo-yo efekt jer je mnogima teško dugo ostajati na tako restriktivnoj prehrani.

9. Kako znati da ste u ketozi? Jedan je od najneugodnijih znakova da ste u stanju ketoze loš zadah zbog povećane razine ketona. Još je jedan znak – gubitak težine.

Najtočniji pokazatelj ketoze jest testiranje razine ketona u krvi, a onaj dostupniji i manje točniji način kupnja trakica u ljekarni koje će pomoću urina pokazati jeste li u stanju ketoze.

10. Alkohol i keto dijeta? Mnoga alkoholna pića sadrže ugljikohidrate pa ih, najbolje, zaobilazite.

No postoje pića bez ugljikohidrata ili s niskom razinom ugljikohidrata koja si možete priuštiti ako baš ne možete bez njih. Bez ugljikohidrata su viski, džin, tekila, rum i votka. Vina također imaju nisku razinu ugljikohidrata i ako se možete zaustaviti na jednoj čaši, to će na vaš ukupan zbroj ugljikohidrata donijeti njih tri do četiri.

No ne zaboravite da alkohol sa sobom donosi i želju za nezdravom hranom, a i keto dijeta utječe na to kako će vaše tijelo reagirati na alkohol, pa biste mogli završiti u gorem stanju nego ste planirali.

Pogledajte i dijetu od 21 dan  učinkoviti sistem za mršavljenje koji “pali” i bez vježbanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju