Na današnji dan 1968. godine, u Imotskom je rođen Zvonimir Boban, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih nogometaša svih vremena. U legendu se upisao puno prije velikih međunarodnih uspjeha, 13. svibnja 1990. godine.

Galerija

Onda je, kao tadašnji kapetan Dinama, stao u obranu Dinamovih navijača na utakmici protiv Crvene zvezde i uzvratio udarac policajcu. U prosincu iste godine odradio je svoj prvi nastup za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Zvonimir Boban 1990. godine Foto: Profimedia

U Dinamu je igrao od 1985. do 1991. godine, kada prelazi u Milan.
Upravo je tamo proveo većinu svoje klupske karijere. S Milanom je osvojio četiri naslova prvaka Italije, a 1994. godine i Ligu prvaka.

U ulozi kapetana predvodi hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine, baš kao i 1998. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj na kojem je hrvatska izborila brončanu medalju.

Davor Šuker i Zvonimir Boban na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. Foto: Profimedia

Jedan je od rijetkih nogometaša koji se mogu pohvaliti fakultetskom diplomom. Studiju povijesti posvetio se nakon formalnog oproštaja od igračke karijere 2002. godine, a 2004. diplomirao na Filozofskom fakultetu u zagrebu s radom na temu "Kršćanstvo u Rimskom carstvu".

Zvonimir Boban 1999. Foto: Damjan Tadic/Cropix

Osim uspjesima na nogometnim terenima, Zvonimir je pažnju plijenio i svojim izgledom pa ga tako i danas mnoge dame smatraju najzgodnijim pripadnikom legendarne brončane generacije Vatrenih.

Njegov privatni život bio je poprilično miran sve do svibnja 2021. kada je objavljeno da se Zvone i njegova supruga, dizajnerica Leonarda Lončar, rastaju nakon više 30 godina zajedničkog života.

Zvonimir Boban i Leonarda Lončar 2004. Foto: Biljana Gaurina/Cropix

Par se upoznao 1989. u jednom zagrebačkom butiku u kojem je Leonarda radila. Imala je 18 godina i bavila se manekenstvom, a jednom prilikom priznala je kako u to vrijeme nije pratila nogomet pa nije bila impresionirana tada 20-godišnjim Dinamovcem.

Boban se neprestano vraćao u njezin butik i naposljetku osvojio nepopustljivu Leonardu koja je zbog njega napustila manekensku karijeru i preselila se u Milan. Tamo su se i vjenčali 1993. godine pred matičarem, a 1994. u Zagrebu su imali crkveno vjenčanje.

Zvonimir Boban i Leonarda Lončar Foto: Goran Mehkek/Cropix

Leonarda i Zvone tijekom braka su posvojili četvero djece: kći Mariju, sina Gabrijela te blizance Martu i Rafaela. Nakon 20 godina borbe s neplodnošću i brojnih pokušaja umjetne oplodnje, 2009. godine rodila se njihova biološka kći Ruža.

"Biologica me nazvala i rekla: 'Imamo još jednu epruvetu, pa nećemo to valjda baciti u smeće nakon 20 godina?' Rekla sam joj: 'Ali ja sam potrošena.' Rekla mi je da dođem da pokušamo. Tako je začeta Ruža", otkrila je Leonarda u intervjuu za IN magazin.

Nije poznato što je par naposljetku dovelo do sporazumnog razvoda, ali početkom ove godine otkrilo se kako su svojoj ljubavi ipak odlučili dati drugu šansu i Leonarda je potvrdila da su opet zajedno.

Leonarda Lončar i Zvone Boban u rujnu 2024. u Milanu Foto: Profimedia

Nisu samo Leonarda i Zvone: Osam slavnih parova koji su se mirili nakon prekida

Izdanje koje potvrđuje da Leonarda Lončar zaslužuje nagradu za ikonu stila

Baš je genijalna: 12 izdanja uvijek modno posebne Leonarde Lončar