Kakvu god božićnu šalicu zamislili, gotovo je sigurno da je Zagrepčanka Mateja Hlašć ima u svojoj kolekciji, ili barem sličnu. Mateja božićne šalice skuplja posljednje tri godine i dosad ih je skupila desetke. Jedva čeka 1. prosinca kako bi sve šalice izložila na policu koja je kupljena posebno za njih.

Galerija

Moja prva božićna šalica bila je ona s motivom gingerbreada kupljena u Austriji. Nemam najdražu šalicu, sve su mi jednako drage jer iza svake stoji posebna priča, kaže 26-godišnja Mateja Hlašć iz Zagreba. Po struci je slastičarka, a trenutačno radi u privatnom tabaccu i, kako kaže, voli taj posao i komunikaciju s ljudima različitih osobnosti.

Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 2 Foto: Privatne fotografije

Skupljanje šalica s božićnim motivima hobi je koji Mateja jako voli, a njezina impresivna kolekcija sastoji se od oko 70 šalica i sve su različite. Kupuje ih gdje stigne, najčešće u trgovačkim centrima s većim izborom, a tko god dođe k njoj, prvo razgleda šalice. Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana pažljivo ih sprema, jednu po jednu u kutiju da dočekaju sljedeće izlaganje, uz pokoji novi primjerak.

Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 1 Foto: Privatne fotografije

Božić je za mene najljepši blagdan. To je vrijeme okupljanja obitelji, mira i radosti. Veseli me iščekivanje prosinca, ukrašavanje kuće, advent, kićenje bora, kupovanje, darivanje i primanje poklona, pečenje kolača i mirisi koji se šire kućom, otkrila nam je Mateja. Iako je po zanimanju slastičarka, slastičarstvo joj je zasad hobi uz posao koji radi, no u tom hobiju jako uživa i s velikom ljubavlju peče kolače i torte za obitelj i prijatelje.

Mateja Hlašć iz Zagreba pravi i prefine božićne kolače i kekse - 5 Foto: Privatne fotografije

Veseli me što su svi koji su probali moje slastice oduševljeni izgledom, ali i okusom, dodaje Mateja Hlašć, čija obitelj ima i poljoprivredno gospodarstvo Zaprešićke maline. Bave se uzgojem malina u Zaprešiću i najveći su uzgajivači tog voća u ovom kraju.

Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 5 Foto: Privatne fotografije

Miru je miran život na selu pokraj Križevaca inspirirao za izradu ručno oslikanih kuglica

Božićna šalica s poklopcem u obliku kapice koju želimo u svojoj kolekciji