Kakvu god božićnu šalicu zamislili, gotovo je sigurno da je Zagrepčanka Mateja Hlašć ima u svojoj kolekciji, ili barem sličnu. Mateja božićne šalice skuplja posljednje tri godine i dosad ih je skupila desetke. Jedva čeka 1. prosinca kako bi sve šalice izložila na policu koja je kupljena posebno za njih.

Galerija Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 7 Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 8 Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 4 +8 Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba

Moja prva božićna šalica bila je ona s motivom gingerbreada kupljena u Austriji. Nemam najdražu šalicu, sve su mi jednako drage jer iza svake stoji posebna priča, kaže 26-godišnja Mateja Hlašć iz Zagreba. Po struci je slastičarka, a trenutačno radi u privatnom tabaccu i, kako kaže, voli taj posao i komunikaciju s ljudima različitih osobnosti.

Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 2 Šalica u obliku božićnog drvca izgleda preslatko (Foto: Privatne fotografije)

Skupljanje šalica s božićnim motivima hobi je koji Mateja jako voli, a njezina impresivna kolekcija sastoji se od oko 70 šalica i sve su različite. Kupuje ih gdje stigne, najčešće u trgovačkim centrima s većim izborom, a tko god dođe k njoj, prvo razgleda šalice. Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana pažljivo ih sprema, jednu po jednu u kutiju da dočekaju sljedeće izlaganje, uz pokoji novi primjerak.

Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 1 Matejina prva božićna šalica bila je ona s motivom gingerbreada kupljena u Austriji (Foto: Privatne fotografije)

Božić je za mene najljepši blagdan. To je vrijeme okupljanja obitelji, mira i radosti. Veseli me iščekivanje prosinca, ukrašavanje kuće, advent, kićenje bora, kupovanje, darivanje i primanje poklona, pečenje kolača i mirisi koji se šire kućom, otkrila nam je Mateja. Iako je po zanimanju slastičarka, slastičarstvo joj je zasad hobi uz posao koji radi, no u tom hobiju jako uživa i s velikom ljubavlju peče kolače i torte za obitelj i prijatelje.

Mateja Hlašć iz Zagreba pravi i prefine božićne kolače i kekse - 5 Mateja Hlašć iz Zagreba pravi i prefine božićne kolače i kekse (Foto: Privatne fotografije)

Veseli me što su svi koji su probali moje slastice oduševljeni izgledom, ali i okusom, dodaje Mateja Hlašć, čija obitelj ima i poljoprivredno gospodarstvo Zaprešićke maline. Bave se uzgojem malina u Zaprešiću i najveći su uzgajivači tog voća u ovom kraju.

Impresivna kolekcija božićnih šalica Mateje Hlašć iz Zagreba - 5 Mateja u svojoj kolekciji ima oko 70 šalica i sve su različite (Foto: Privatne fotografije)

Miru je miran život na selu pokraj Križevaca inspirirao za izradu ručno oslikanih kuglica Ručno oslikane kuglice za bor koje izrađuje Mira Tribuson iz Križevaca - 7 Ručno oslikane kuglice za bor koje izrađuje Mira Tribuson iz Križevaca - 3 Ručno oslikane kuglice za bor koje izrađuje Mira Tribuson iz Križevaca - 6 +5 Ručno oslikane kuglice za bor koje izrađuje Mira Tribuson iz Križevaca - 9

Božićna šalica s poklopcem u obliku kapice koju želimo u svojoj kolekciji Božićne šalice s poklopcem u obliku kapice Božićne šalice s poklopcem u obliku kapice Božićne šalice s poklopcem u obliku kapice +4 Božićne šalice s poklopcem u obliku kapice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju