Najizazovniji dio uređenja prostora odabir je pravih boja. To je ključni element koji daje karakter cijelom prostoru. Prava paleta može prostoriju učiniti smirujućom i ugodnom ili pak živahnom i energičnom, ovisno o osjećaju koji preferirate.

Galerija

Čak i ako se uspijemo odlučiti za paletu, susrećemo se s još jednom preprekom: pronalaženjem prave ravnoteže koliko svake boje koristiti. Lako je završiti s jednom bojom koja će nadvladati prostor. Međutim, postoji jednostavno pravilo koje može olakšati cijeli ovaj proces, a riječ je o pravilu 60:30:10.

Prema ovom pravilu, šezdeset posto sobe trebala bi zauzeti glavna boja. Sekundarna boja trebala bi pokrivati trideset posto prostora, bilo da se radi o komplementarnoj boji ili čak teksturi poput drveta ili mramora. Na kraju, deset posto treba biti rezervirano za snažniji element koji će efektno podići prostor.

Ova metoda pruža mnogo fleksibilnosti u odabiru i primjeni boja, ali poštivanje nekih općih smjernica može vam pomoći da pojednostavite svoje odluke.

Nije tako teško postići idealan sklad boja u domu Foto: Living4media

Dominantnih šezdeset posto obično se koristi za velike površine kao što su zidovi, sofe, podovi i veliki komadi namještaja. Sekundarnih 30 posto idealno je za komade poput zavjesa, tepiha i manjih komada namještaja.

Naposljetku, svoju naglašenu boju možete unijeti kroz ukrasne dodatke poput umjetnina, vaza, jastuka, svjetiljki i stolica, a odlučiti se možete i za mural na jednom zidu ili upečatljivu veću sliku.

Kako primijeniti pravilo u praksi?

Ako više volite monokromatsku paletu, još uvijek možete primijeniti pravilo boja 60:30:10. Odaberite primarnu boju, a zatim upotrijebite svjetlije i tamnije nijanse te iste boje za svoje sekundarne i akcentne boje. Na primjer, u uglavnom neutralnom domu, bijela bi mogla biti vaša primarna boja, bež sekundarna, a tamnije drvo kao naglasak.

Poigrati se možete i monokromatski Foto: Living4media

Kako biste osigurali da vaše boje dobro funkcioniraju zajedno, pokušajte koristiti komplementarne boje, one koje se nalaze jedna nasuprot drugoj na kotaču boja, primjerice, narančastu i plavu ili crvenu i zelenu. Odaberite jednu nijansu kao glavnu boju, suprotnu boju kao sporednu, a neutralnu kao naglasak kako biste sve uravnotežili.

Komplementarne boje odličan su izbor Foto: Living4media

Analogne su, pak, tri boje koje se nalaze jedna pored druge na kotaču boja. Koristeći ovaj pristup s pravilom boja 60:30:10, srednja boja postaje vaša dominantna nijansa.

Na primjer, možete koristiti crvenu kao dominantnu boju, crveno-narančastu kao sekundarnu, a narančastu kao akcent.

Glavnu boju pridružite njoj sličnoj sporednoj pa ublažite neutralnim Foto: Living4media

Saznajte i koje su najbolje boje zidova za svaku prostoriju u domu te kako urediti dom u toplim bojama

10 fotografija divnog stana koje dokazuju kako detalji mogu u potpunosti promijeniti prostor

Stan od 23 kvadrata u kojem je svaki centimetar sjajno iskorišten