Dvorane s umjetnim stijenama za penjanje postaju sve popularnije u svijetu, a taj vid sporta privlači i sve više djece. Nudi im jednu potpuno drugačiju pustolovinu nego drugi sportovi, a tijekom ljeta se često organizira i u prirodi.

Sportsko penjanje atraktivan je i u svijetu sve popularniji oblik sporta i rekreacije koji se prakticira na prirodnim i umjetno izgrađenim stijenama. Penjati se može na nižim (tzv. bouldering) ili višim stijenama (tzv. lead penjanje, koje uključuje i sigurnosnu opremu, prvenstveno užad).

Zadatak je i izazov savladati pojedini "smjer", odnosno manje ili više zahtjevan uspon, koji je označen različitim bojama. Penjanjem se mogu baviti uistinu svi uzrasti, a napose je dobro za djecu.

KOJE SU PREDNOSTI PENJANJA ZA DIJETE?
Osim što je zanimljivo i drugačije od uobičajenih sportskih aktivnosti kojima djeca obično naginju, penjanje ima i brojne prednosti.

Jedna od možda najvažnijih jest izgradnja samopouzdanja i vjere u sebe. Kada se dijete popne do vrha umjetne stijene, naročito ako je tome prethodilo puno vježbe, bit će vrlo zadovoljno svojim uspjehom, a to će se preslikati i na ostale situacije u njegovu malom životu, pa i kasnije. Prilikom penjanja dijete također, na neki način, mora naučiti kako se nositi s preprekama i rješavati probleme jer svaki idući korak zahtijeva razmišljanje.

Dugi ljetni dani: Kako djeci omogućiti da ispune ljeto i ne osjećaju se usamljeno?

No penjanje ne utječe samo na mentalno nego i na fizičko zdravlje, a napose na dijete u razvoju. Naime, tijekom penjanja aktiviraju se svi mišići tijela, a istodobno je potrebna oprezna koordinacija jer dijete mora paziti na sklad ruku i nogu te razmišljati o idućem koraku. Također, penjanje povećava izdržljivost i fleksibilnost tijela.

KADA I KAKO POČETI?
Dijete se prirodno počinje penjati već od svoje druge godine, a to uključuje penjanje na kauč, na klupu, na predmete na dječjem igralištu uz, dakako, nadzor odraslih. Penjanje je u srži samog pokreta djeteta kojim razvija svoje motoričke sposobnosti i jača čitavo tijelo.

No kada je riječ o penjanju kao sportskoj aktivnosti, stručnjaci poput Erica Hörsta, koji se penjanjem bavi desetljećima te je ujedno autor brojnih knjiga o tome području, preporučuju da se penjanje predstavi djeci kada napune pet godina.

U toj su dobi njihove vještine rješavanja problema već dovoljno razvijene kako bi mogli shvatiti penjanje i njegova pravila, a istodobno im samo penjanje predstavlja zanimljivu i zabavnu aktivnost. U toj je dobi i dječje tijelo dovoljno razvijeno da imaju kontrolu nad svojim pokretima, ali još uvijek razvijaju fine motoričke vještine.

Prilikom penjanja dijete mora naučiti kako se nositi s preprekama i rješavati probleme jer svaki idući korak zahtijeva razmišljanje.

Kada primijetite da se vaše dijete u toj dobi penje na sve što vidi, preporučuje se da ne paničarite i ne nudite mu samo kritiku, nego da penjanje pretvorite u pozitivno iskustvo koje će pozitivno utjecati na njegovo mentalno i tjelesno zdravlje.

U Hrvatskoj postoji nekoliko centara za penjanje, a gotovo svaki od njih nudi i aktivnosti za djecu koje se odigravaju pod strogim nadzorom trenera uz svu potrebnu zaštitnu opremu. Upravo zato roditelj može biti siguran da je riječ o aktivnosti koja je u istom rangu sigurnosti, ako ne i višem, kao brojni drugi sportovi.

Ako ćete ostajati u dvorani tijekom treninga, svakako trebate poučiti dijete i o ponašanju na takvom mjestu. Naime, dijete u dvorani za penjanje nikada ne bi smjelo trčati okolo jer time izravno ugrožava druge penjače, i male i velike, a poštovanje drugih najvažnije je nepisano pravilo sporta.

Također je bitno spomenuti to da je riječ o sportu koji zahtijeva vrlo mala početna ulaganja. Djetetu je potrebno osigurati penjačke cipele (iako postoji i opcija najma za prve sate) i udobnu odjeću, dok svu potrebnu zaštitnu opremu nude sami klubovi. Penjačke cipele služe za precizno i čvrsto postavljanje stopala po izrazito strmom terenu i sitnim nožištima.

Dijete će također morati ruke redovito posipavati magnezijevim karbonatom koji, kao i u drugim sportovima, služi za isušivanje prstiju, odnosno za postizanje što sigurnijeg hvata i prevenciju klizanja.

Nešto drugačije od onog na što su navikli, a opet potpuno prirodno – tako bi se najkraće moglo opisati penjanje. Možda je baš ovo godina kada bi, uz sve mjere sigurnosti, vaše dijete moglo otkriti novu zanimaciju. Budite mu podrška.