S dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena, a pogotovo s približavanjem ljetnih mjeseci, uskačemo u laganu obuću.

Galerija

Često se radi o modelima cipela bez potpetice te upravo to smeta ortopedima i podijatrima jer takva obuća nije dobra za zdravlje naših stopala i kralježnice. Stranica WWW razgovarala je s njujorškim podijatrom i vlasnkom ortopedske klinike Miguelom Cunhom, koji je ocijenio popularne modele cipela ravnih potplata i razvrstao ih od najgorih do najboljih. U nastavku pročitajte koje to modele nikako ne preporučuje, a koje su prošle strogi test stručnjaka.

Natikače potpuno ravnih potplata: 1/5

Predlažem da izbjegavate natikače koje su u potpunosti ravne jer će one doprinijeti spuštanju stopala. One su najgori model obuće na ovom popisu jer nemaju nikakvu potporu za petu, smatra Cunha i umjesto njih preporučuje nošenje natikača s potpeticom od barem dva centimetra jer tako smanjujemo pritisak na Ahilovu tetivu.

Sandale sa zatvorenim prstima i otvorenom petom: 2/5

Ova cipela malo je bolje nadograđena od natikača s ravnim potplatima samo zato što ima remen koji pridržava gležanj, kazao je Cunha i dodao da su modeli sandala s remenjem koje obavija gležanj znatno bolji odabir.

Balerinke: 3/5

Slabašne cipele poput balerinki rijetko osiguravaju dobru potporu tabanima i centar vaše tjelesne mase guraju prema natrag, zbog čega vas ionako bolni tabani mogu još više boljeti. Loše su za stopala, ali također za koljena i leđa, kazao je Cunha i trojkom ocijenio model balerinki koje imaju remenčić preko rista pa ih to čini malo stabilnijima od klasičnih modela.

Dorothy Perkins, 18 funti (155 kune) Foto: Dorothy Perkins

Mary-Jane sandale: 4/5

Ovom modelu cipela dajem malo bolju ocjenu nego balerinkama zato što imaju potporu u obliku remena na gornjoj strani stopala.

Mokasine: 5/5

One su sjajna modna alternativa potpeticama i izgledaju dobro. Ove cipele mnogo su stabilnije, ne savijaju se lako te zato pružaju puno više potpore sa strane i na gornjem dijelu stopala. Rezultat je takvog dizajna puno manje bolova u stopalima, zaključio je.

Ono (Nordstrom), 389 kuna Foto: Nordstrom