S dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena, a pogotovo s približavanjem ljetnih mjeseci, uskačemo u laganu obuću.

Galerija Topshop, 46 funti (397 kuna) Dorothy Perkins, 18 funti (155 kune) Tory Burch, 1990 kuna +2 Ono (Nordstrom), 389 kuna

Često se radi o modelima cipela bez potpetice te upravo to smeta ortopedima i podijatrima jer takva obuća nije dobra za zdravlje naših stopala i kralježnice. Stranica WWW razgovarala je s njujorškim podijatrom i vlasnkom ortopedske klinike Miguelom Cunhom, koji je ocijenio popularne modele cipela ravnih potplata i razvrstao ih od najgorih do najboljih. U nastavku pročitajte koje to modele nikako ne preporučuje, a koje su prošle strogi test stručnjaka.

Natikače potpuno ravnih potplata: 1/5

Predlažem da izbjegavate natikače koje su u potpunosti ravne jer će one doprinijeti spuštanju stopala. One su najgori model obuće na ovom popisu jer nemaju nikakvu potporu za petu, smatra Cunha i umjesto njih preporučuje nošenje natikača s potpeticom od barem dva centimetra jer tako smanjujemo pritisak na Ahilovu tetivu.

Sandale sa zatvorenim prstima i otvorenom petom: 2/5

Ova cipela malo je bolje nadograđena od natikača s ravnim potplatima samo zato što ima remen koji pridržava gležanj, kazao je Cunha i dodao da su modeli sandala s remenjem koje obavija gležanj znatno bolji odabir.

Balerinke: 3/5

Slabašne cipele poput balerinki rijetko osiguravaju dobru potporu tabanima i centar vaše tjelesne mase guraju prema natrag, zbog čega vas ionako bolni tabani mogu još više boljeti. Loše su za stopala, ali također za koljena i leđa, kazao je Cunha i trojkom ocijenio model balerinki koje imaju remenčić preko rista pa ih to čini malo stabilnijima od klasičnih modela.

Dorothy Perkins, 18 funti (155 kune) Dorothy Perkins, 18 funti (155 kune) (Foto: Dorothy Perkins)

Mary-Jane sandale: 4/5

Ovom modelu cipela dajem malo bolju ocjenu nego balerinkama zato što imaju potporu u obliku remena na gornjoj strani stopala.

Mokasine: 5/5

One su sjajna modna alternativa potpeticama i izgledaju dobro. Ove cipele mnogo su stabilnije, ne savijaju se lako te zato pružaju puno više potpore sa strane i na gornjem dijelu stopala. Rezultat je takvog dizajna puno manje bolova u stopalima, zaključio je.

Ono (Nordstrom), 389 kuna Ono (Nordstrom), 389 kuna (Foto: Nordstrom)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju