Hladnjak je zasigurno jedan od najvažnijih partnera zdravog života. I dok on vjerno obavlja svoju funkciju čuvanja i hlađenja naših omiljenih namirnica, mi često zakažemo i zbog toga hrana nerijetko završi u smeću. Kako biste prestali bacati namirnice, predlažemo vam da pratite ove jednostavne organizacijske savjete.

 

 

Galerija

1. NE PRETRPAVAJTE HLADNJAK 

Ako želite da vaše namirnice uvijek budu svježe, dajte im prostora da nesmetano ''dišu''. Zbog pretrpanog hladnjaka neki će dijelovi biti topliji od drugih, što će ubrzati kvarenje određenih namirnica. Pravilnim rasporedom zrak će slobodno cirkulirati, hladnjak će vam biti pregledan, a omiljene namirnice neće ostati zanemarene. Ako vaša obitelj zahtijeva hladnjak pun raznolikih namirnica, odaberite onaj uređaj koji ima više prostora za pohranu, poput hladnjaka Whirlpool Total NoFrost u koji strane 10 posto više namirnica u odnosu na prosjek tržišta.

 

2. STARIJE NAMIRNICE POGURAJTE U PRVE REDOVE 

Kako otvorena hrana ne bi ostala zaboravljena u kutu hladnjaka i tamo dočekala kvarenje, pogurajte je u prve redove. Taj će vam trik biti od posebne koristi prije odlaska u veliki šoping. U tom slučaju nove namirnice smjestite odzada, a stare premjestite u prve redove ili na posebnu policu.

 

3. NAMIRNICE KOJIMA ISTJEČE ROK TRAJANJA NEMOJTE DRŽATI U VRATIMA 

Mlijeko ili namirnice kojima ubrzo istječe rok trajanja ne ostavljajte u vratima hladnjaka jer će se zbog niže temperature brže pokvariti. Najbolje je takve proizvode smjestiti u sredinu hladnjaka, no pripazite kako ih okrećete da ne biste napravili još veći nered.

 

4. SVAKA NAMIRNICA IMA PREDVIĐENO MJESTO U HLADNJAKU

Ako nemate namjeru konzumirati hranu, onda je nemojte ni rezati jer će se tako brže pokvariti. To se posebno odnosi na meso, voće i povrće. Preporučuje se da voće ne perete prije pohranjivanja u hladnjak jer povećanje vlage može uzrokovati razvoj bakterija, ribu očistite prije pohranjivanja u hladnjak jer će tako duže ostati svježa, a meso pohranite na donju policu. Također, ključ je namjestiti hladnjak na pravu temperaturu. Tehnologija 6TH SENSE Fresh Lock, koju posjeduju Whirlpoolovi hladnjaci, osigurava stalnu kontrolu, reagirajući na varijacije temperature te obnavljajući idealnu okolinu u hladnjaku, pa namirnice ostaju dulje svježe. Uz to sadrže i Fresh Box 0 °, posebnu ladicu koja održava temperaturu između -1 i 2 °C, idealnu za svježe meso i ribu.

 

5. NA BRZO KVARLJIVE NAMIRNICE ZALIJEPITE DATUM OTVARANJA 

Poigrajte se šarenim ili jednostavnim bijelim naljepnicama i označite datum otvaranja pakiranja. To će vam pomoći da pratite kada je krajnje vrijeme da potrošite određeni proizvod.