U mnogim frižiderima krije se pokoji paket smrznutog graška. Donosimo vam recepte za pet jednostavnih i zasitnih jela s graškom koja možete brzo pripremiti.
1. KREM JUHA OD GRAŠKA
- 300 grama smrznutog graška
- 2 krumpira srednje veličine
- 1 litra vode ili temeljca
- sol, papar, čili i drugi začini po želji
- kiselo vrhnje za serviranje po želji
Priprema juhe od graška
- Ulijte vodu ili temeljac u lonac u kojemu ćete kuhati juhu. Stavite na vatru i kada uzavre, dodajte smrznuti grašak i krumpir koji ste prije toga ogulili, oprali i narezali na kockice.
- Posolite, popaprite i dodajte druge začine po svojoj želji. Ako ih imate, možete dodati i svježih začina poput nasjeckanog peršina ili kopra.
- Kuhajte 15-ak minuta. Kada su grašak i krumpir kuhani, maknite s vatre i izmiksajte juhu štapnim mikserom.
- Poslužite uz malo kiselog vrhnja. Ako nemate mikser, ne brinite se. Juhu možete jesti i bez miksanja.
Juha od graška
Foto: Getty Images
2. VARIVO OD GRAŠKA I PILETINE
- 50 g smrznutog graška
- 3 pileća zabatka
- 2 velike mrkve
- 1 korijen peršina i malo lišća
- 1 veća glavica luka
- 1 jaje
- 3 žlice ulja ili 1 žlica svinjske masti
- nekoliko žlica oštrog brašna
- sol
- papar
- mljevena crvena paprika
- 1,5 l vode ili temeljca
Priprema variva od graška i piletine:
- Luk nasjeckajte na sitne, a mrkvu i peršin na malo veće kockice. Meso zabatka odvojite od kosti i po izboru narežite na trake ili kockice. Rastopite ulje ili mast na srednjoj temperaturi i ubacite luk. Miješajte nekoliko minuta dok lagano ne požuti, a zatim dodajte mrkvu pa dinstajte uz redovito miješanje sve dok ona malo ne omekša. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu.
- Dodajte meso, dinstajte sve skupa 5 do 7 minuta pa prelijte toplom vodom ili temeljcem. Zatim dodajte smrznuti grašak i kuhajte 10 minuta. Dok se varivo kuha, počnite pripremati noklice. Razmutite jedno jaje, dodajte malo soli i nekoliko malih žlica oštrog brašna. Smjesa mora biti dovoljno gusta, ali ne previše, i mora se odvajati od žlice.
- U završnoj fazi kuhanja u varivo ubacite 2 žličice mljevene crvene paprike. Zatim umočite žličicu u vodu pa njome grabite male noklice koje ćete spustiti u varivo. Noklicama treba vrlo malo vremena za kuhanje, maksimalno 2 do 3 minute, pa pazite da vam se ne bi raspale. Na kraju sitno
Varivo od graška i piletine
Foto: Getty Images
3. TJESTENINA S GRAŠKOM, SLANINOM I SIROM
- 200 grama tjestenine po izboru
- 300 grama smrznutog graška
- 5 dag suhe slanine
- 1 mala glavica luka
- sol, papar i začini po želji
- 2 žlice ulja
- malo naribanog tvrdog sira po želji
Priprema tjestenine s graškom, slaninom i sirom:
- Odvojeno skuhajte grašak i tjesteninu. Ogulite luk, sitno ga nasjeckajte, stavite na zagrijano ulje i prepržite 5 minuta uz miješanje.
- Dodajte slaninu narezanu na sitne kockice i dinstajte s lukom. Kada luk požuti, ubacite kuhani grašak u posudu i dinstajte još 5 minuta.
- Posolite, popaprite i dodatno začinite po želji. Zatim ubacite tjesteninu i dobro promiješajte. Maknite s vatre, pospite naribanim sirom i poslužite.
Popečci od graška
Foto: Getty Images
4. POLPETE OD GRAŠKA
- 500 grama smrznutog graška
- 1 veliko jaje
- nekoliko žlica krušnih mrvica
- 1 mali luk
- 1 žlica ulja
- sol, papar, peršin, čili i drugi začini
Priprema polpeta od graška:
- Skuhajte grašak i izmiksajte ga štapnim mikserom. Ako nemate mikser, možete grašak protisnuti gnječilicom za krumpir ili vilicom. Nasjeckajte luk nasitno, 5 minuta ga prodinstajte na žlici ulja i zatim ubacite u grašak.
- Dodajte jaje, posolite, popaprite i začinite te dobro promiješajte. Na kraju dodajite krušne mrvice sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati rukama.
- Stavite papir za pečenje na veći protvan ili jednostavno premažite protvan uljem. Ruke malo namočite u vodu i zatim uzimajte po jednu veliku žlicu smjese i oblikujte u polpete koje možete slagati na protvan.
- Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 25 minuta.
Kus-kus salata s graškom
Foto: Shutterstock
5. KUS-KUS SALATA S GRAŠKOM I TUNOM
- 200 grama kus-kusa
- 300 grama smrznutog graška
- 3 jaja
- 2 konzerve tune
- sol, papar, ulje i ocat
Priprema kus-kus salate s graškom i tunom:
- Pripremite kus-kus po uputama na vrećici i ostavite ga sa strane. Skuhajte grašak, procijedite ga i ohladite. Skuhajte i jaja te ih narežite na manje kockice.
- U zdjelu ubacite kus-kus, kuhani grašak, jaja i tunu iz konzerve. Posolite, popaprite te začinite uljem i octom. U salatu možete dodati i druge začine po želji, a obogatiti je možete i s malo sira.