U mnogim frižiderima krije se pokoji paket smrznutog graška. Donosimo vam recepte za pet jednostavnih i zasitnih jela s graškom koja možete brzo pripremiti.

 

1. KREM JUHA OD GRAŠKA

  • 300 grama smrznutog graška
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1 litra vode ili temeljca
  • sol, papar, čili i drugi začini po želji
  • kiselo vrhnje za serviranje po želji

Priprema juhe od graška

  1. Ulijte vodu ili temeljac u lonac u kojemu ćete kuhati juhu. Stavite na vatru i kada uzavre, dodajte smrznuti grašak i krumpir koji ste prije toga ogulili, oprali i narezali na kockice.
  2. Posolite, popaprite i dodajte druge začine po svojoj želji. Ako ih imate, možete dodati i svježih začina poput nasjeckanog peršina ili kopra.
  3. Kuhajte 15-ak minuta. Kada su grašak i krumpir kuhani, maknite s vatre i izmiksajte juhu štapnim mikserom.
  4. Poslužite uz malo kiselog vrhnja. Ako nemate mikser, ne brinite se. Juhu možete jesti i bez miksanja.

Juha od graška Foto: Getty Images

2. VARIVO OD GRAŠKA I PILETINE

  • 50 g smrznutog graška
  • 3 pileća zabatka
  • 2 velike mrkve
  • 1 korijen peršina i malo lišća
  • 1 veća glavica luka
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja ili 1 žlica svinjske masti
  • nekoliko žlica oštrog brašna
  • sol
  • papar
  • mljevena crvena paprika
  • 1,5 l vode ili temeljca

Priprema variva od graška i piletine:

  1. Luk nasjeckajte na sitne, a mrkvu i peršin na malo veće kockice. Meso zabatka odvojite od kosti i po izboru narežite na trake ili kockice. Rastopite ulje ili mast na srednjoj temperaturi i ubacite luk. Miješajte nekoliko minuta dok lagano ne požuti, a zatim dodajte mrkvu pa dinstajte uz redovito miješanje sve dok ona malo ne omekša. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu.
  2. Dodajte meso, dinstajte sve skupa 5 do 7 minuta pa prelijte toplom vodom ili temeljcem. Zatim dodajte smrznuti grašak i kuhajte 10 minuta. Dok se varivo kuha, počnite pripremati noklice. Razmutite jedno jaje, dodajte malo soli i nekoliko malih žlica oštrog brašna. Smjesa mora biti dovoljno gusta, ali ne previše, i mora se odvajati od žlice.
  3. U završnoj fazi kuhanja u varivo ubacite 2 žličice mljevene crvene paprike. Zatim umočite žličicu u vodu pa njome grabite male noklice koje ćete spustiti u varivo. Noklicama treba vrlo malo vremena za kuhanje, maksimalno 2 do 3 minute, pa pazite da vam se ne bi raspale. Na kraju sitno

Varivo od graška i piletine Foto: Getty Images

3. TJESTENINA S GRAŠKOM, SLANINOM I SIROM

  • 200 grama tjestenine po izboru
  • 300 grama smrznutog graška
  • 5 dag suhe slanine
  • 1 mala glavica luka
  • sol, papar i začini po želji
  • 2 žlice ulja
  • malo naribanog tvrdog sira po želji

Priprema tjestenine s graškom, slaninom i sirom:

  1. Odvojeno skuhajte grašak i tjesteninu. Ogulite luk, sitno ga nasjeckajte, stavite na zagrijano ulje i prepržite 5 minuta uz miješanje.
  2. Dodajte slaninu narezanu na sitne kockice i dinstajte s lukom. Kada luk požuti, ubacite kuhani grašak u posudu i dinstajte još 5 minuta.
  3. Posolite, popaprite i dodatno začinite po želji. Zatim ubacite tjesteninu i dobro promiješajte. Maknite s vatre, pospite naribanim sirom i poslužite.

Popečci od graška Foto: Getty Images

4. POLPETE OD GRAŠKA

  • 500 grama smrznutog graška
  • 1 veliko jaje
  • nekoliko žlica krušnih mrvica
  • 1 mali luk
  • 1 žlica ulja
  • sol, papar, peršin, čili i drugi začini

Priprema polpeta od graška:

  1. Skuhajte grašak i izmiksajte ga štapnim mikserom. Ako nemate mikser, možete grašak protisnuti gnječilicom za krumpir ili vilicom. Nasjeckajte luk nasitno, 5 minuta ga prodinstajte na žlici ulja i zatim ubacite u grašak.
  2. Dodajte jaje, posolite, popaprite i začinite te dobro promiješajte. Na kraju dodajite krušne mrvice sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati rukama.
  3. Stavite papir za pečenje na veći protvan ili jednostavno premažite protvan uljem. Ruke malo namočite u vodu i zatim uzimajte po jednu veliku žlicu smjese i oblikujte u polpete koje možete slagati na protvan.
  4. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 25 minuta.

Kus-kus salata s graškom Foto: Shutterstock

5. KUS-KUS SALATA S GRAŠKOM I TUNOM

  • 200 grama kus-kusa
  • 300 grama smrznutog graška
  • 3 jaja
  • 2 konzerve tune
  • sol, papar, ulje i ocat

Priprema kus-kus salate s graškom i tunom:

  1. Pripremite kus-kus po uputama na vrećici i ostavite ga sa strane. Skuhajte grašak, procijedite ga i ohladite. Skuhajte i jaja te ih narežite na manje kockice.
  2. U zdjelu ubacite kus-kus, kuhani grašak, jaja i tunu iz konzerve. Posolite, popaprite te začinite uljem i octom. U salatu možete dodati i druge začine po želji, a obogatiti je možete i s malo sira.

Recept za ukusnu salatu zbog koje ćete zavoljeti bulgur

Odličan topli obrok, ali i salata: Recept za tjesteninu s tunom i brokulom