Iza egzotičnog imena bulgur krije se ništa drugo nego kuhana, pa sušena i potom lomljena durum pšenica, omiljena namirnica bliskoistočnih zemalja, koja postaje sve poznatija i na našim prostorima.

Bulgur se može pripremati na razne načine, a budući da se jako kratko kuha, svestrana je namirnica i odlična da složite nešto na brzinu.

Nešto poput ove salate koja u sebi ima i fine tunjevine, i svježih krastavaca, i sitno sjeckanog luka, i rajčice, sve preliveno finom emulzijom od limunova soka i maslinova ulja.

Ovakva je salata nutritivno bogata i zasitna, stoga je idealna da ju ponesete na posao ili na piknik. Što se tiče sastojaka, improvizacija je dobrodošla, pa tako možete dodati sve ono što vama najviše odgovara ili što u tom trenutku imate u hladnjaku. Pustite mašti na volju i pripremite si već sutra ovo brzo jednostavno jelo!

Salata od tune i bulgura - Sastojci: 

  • 250 g bulgura
  • 750 ml vode
  • 200 g konzervirane tune u maslinovom ulju
  • 1 svježi krastavac
  • 7-8 cherry rajčica
  • ½ glavice ljubičastog luka ili 2-3 komada mladog luka
  • 4-5 žlica kuhanog slanutka
  • par grančica svježeg peršina

Za preljev:

  • 5 žlica maslinova ulja
  • 3 žlice limunova soka
  • prstohvat soli

Salata od tune i bulgura - Priprema:  

1. Bulgur prelijte vodom, kapnite malo maslinova ulja i stavite kuhati prema naputku na pakiranju (obično je omjer bulgura i vode 1:3). Bulgur će nabubriti i upiti svu tekućinu, tako da ćete ga moći lagano izmiješati vilicom. Ohladite.

2. Krastavac ogulite i narežite na sitnije kockice, cherry rajčice narežite na četvrtine ili na sitnije, luk narežite nasitno (ako koristite mladi luk, narežite ga na kolutiće). Tunu ocijedite od ulja.

3. U zdjelu stavite kuhani bulgur, dodajte prvo tunu pa izmiješajte vilicom, potom dodajte slanutak i svježe povrće te još jednom sve lagano izmiješajte.

4. Napravite preljev: u manju teglicu stavite maslinovo ulje, sok od limuna i sol, zatvorite i sve dobro protresite.

5. Preljevom prelijte bulgur i povrće, dodajte sitno sjeckani peršin i još jednom sve dobro izmiješajte.

6. Poslužite uz tostirani kruh.

Ako vam se svidio ovaj brzi i zdravi obrok, evo još nekoliko ideja: 

Slika nije dostupna Salata u staklenki: Brzi recept za ručak s piletinom i rezancima koji možete ponijeti na posao

Salata sa špinatom i narom Ručak za manje od 10 minuta: Recept za finu salatu koja puca od vitamina i minerala

Slika nije dostupna Ne treba vam štednjak: Brzi recept za ručak pun proteina gotov u svega pet minuta

Slika nije dostupna Ručak za 10 minuta: Recept za fino jelo od tune i najmanje tjestenine na svijetu

Slika nije dostupna Ručak za 15-ak kuna: Recept za fine "burgere" koji pucaju od proteina

Dobar tek! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju