Bulgur se može pripremati na razne načine, a budući da se jako kratko kuha, svestrana je namirnica i odlična da složite nešto na brzinu.
Nešto poput ove salate koja u sebi ima i fine tunjevine, i svježih krastavaca, i sitno sjeckanog luka, i rajčice, sve preliveno finom emulzijom od limunova soka i maslinova ulja.
Ovakva je salata nutritivno bogata i zasitna, stoga je idealna da ju ponesete na posao ili na piknik. Što se tiče sastojaka, improvizacija je dobrodošla, pa tako možete dodati sve ono što vama najviše odgovara ili što u tom trenutku imate u hladnjaku. Pustite mašti na volju i pripremite si već sutra ovo brzo jednostavno jelo!
Salata od tune i bulgura - Sastojci:
- 250 g bulgura
- 750 ml vode
- 200 g konzervirane tune u maslinovom ulju
- 1 svježi krastavac
- 7-8 cherry rajčica
- ½ glavice ljubičastog luka ili 2-3 komada mladog luka
- 4-5 žlica kuhanog slanutka
- par grančica svježeg peršina
Za preljev:
- 5 žlica maslinova ulja
- 3 žlice limunova soka
- prstohvat soli
Salata od tune i bulgura - Priprema:
1. Bulgur prelijte vodom, kapnite malo maslinova ulja i stavite kuhati prema naputku na pakiranju (obično je omjer bulgura i vode 1:3). Bulgur će nabubriti i upiti svu tekućinu, tako da ćete ga moći lagano izmiješati vilicom. Ohladite.
2. Krastavac ogulite i narežite na sitnije kockice, cherry rajčice narežite na četvrtine ili na sitnije, luk narežite nasitno (ako koristite mladi luk, narežite ga na kolutiće). Tunu ocijedite od ulja.
3. U zdjelu stavite kuhani bulgur, dodajte prvo tunu pa izmiješajte vilicom, potom dodajte slanutak i svježe povrće te još jednom sve lagano izmiješajte.
4. Napravite preljev: u manju teglicu stavite maslinovo ulje, sok od limuna i sol, zatvorite i sve dobro protresite.
5. Preljevom prelijte bulgur i povrće, dodajte sitno sjeckani peršin i još jednom sve dobro izmiješajte.
6. Poslužite uz tostirani kruh.
Ako vam se svidio ovaj brzi i zdravi obrok, evo još nekoliko ideja:
Dobar tek!