U mnogim frižiderima krije se pokoji paket smrznutog graška. Donosimo vam recepte za pet jednostavnih i zasitnih jela s graškom koja možete brzo pripremiti.

1. KREM JUHA OD GRAŠKA

300 grama smrznutog graška
2 krumpira srednje veličine
1 litra vode ili temeljca
sol, papar, čili i drugi začini po želji
kiselo vrhnje za serviranje po želji

Priprema:

Ulijte vodu ili temeljac u lonac u kojemu ćete kuhati juhu. Stavite na vatru i kada uzavre, dodajte smrznuti grašak i krumpir koji ste prije toga ogulili, oprali i narezali na kockice. Posolite, popaprite i dodajte druge začine po svojoj želji. Ako ih imate, možete dodati i svježih začina poput nasjeckanog peršina ili kopra. Kuhajte 15-ak minuta. Kada su grašak i krumpir kuhani, maknite s vatre i izmiksajte juhu štapnim mikserom. Poslužite uz malo kiselog vrhnja. Ako nemate mikser, ne brinite se. Juhu možete jesti i bez miksanja.

2. VARIVO OD GRAŠKA I PILETINE

50 g smrznutog graška
3 pileća zabatka
2 velike mrkve
1 korijen peršina i malo lišća
1 veća glavica luka
1 jaje
3 žlice ulja ili 1 žlica svinjske masti
nekoliko žlica oštrog brašna
sol
papar
mljevena crvena paprika
1,5 l vode ili temeljca

Priprema:

Luk nasjeckajte na sitne, a mrkvu i peršin na malo veće kockice. Meso zabatka odvojite od kosti i po izboru narežite na trake ili kockice. Rastopite ulje ili mast na srednjoj temperaturi i ubacite luk. Miješajte nekoliko minuta dok lagano ne požuti, a zatim dodajte mrkvu pa dinstajte uz redovito miješanje sve dok ona malo ne omekša. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu.

Dodajte meso, dinstajte sve skupa 5 do 7 minuta pa prelijte toplom vodom ili temeljcem. Zatim dodajte smrznuti grašak i kuhajte 10 minuta. Dok se varivo kuha, počnite pripremati noklice. Razmutite jedno jaje, dodajte malo soli i nekoliko malih žlica oštrog brašna. Smjesa mora biti dovoljno gusta, ali ne previše, i mora se odvajati od žlice.

U završnoj fazi kuhanja u varivo ubacite 2 žličice mljevene crvene paprike. Zatim umočite žličicu u vodu pa njome grabite male noklice koje ćete spustiti u varivo. Noklicama treba vrlo malo vremena za kuhanje, maksimalno 2 do 3 minute, pa pazite da vam se ne bi raspale. Na kraju sitno nasjeckajte list peršina, ubacite u varivo i poslužite.

Varivo od graška s noklicama
Varivo od graška s noklicama (Foto: Stockfood)

3. TJESTENINA S GRAŠKOM, SLANINOM I SIROM

200 grama tjestenine po izboru
300 grama smrznutog graška
5 dag suhe slanine
1 mala glavica luka
sol, papar i začini po želji
2 žlice ulja
malo naribanog tvrdog sira po želji

Priprema:

Odvojeno skuhajte grašak i tjesteninu. Ogulite luk, sitno ga nasjeckajte, stavite na zagrijano ulje i prepržite 5 minuta uz miješanje. Dodajte slaninu narezanu na sitne kockice i dinstajte s lukom. Kada luk požuti, ubacite kuhani grašak u posudu i dinstajte još 5 minuta. Posolite, popaprite i dodatno začinite po želji. Zatim ubacite tjesteninu i dobro promiješajte. Maknite s vatre, pospite naribanim sirom i poslužite.

Tjestenina s graškom, slaninom i sirom
Tjestenina s graškom, slaninom i sirom (Foto: Getty Images)

4. POLPETE OD GRAŠKA

500 grama smrznutog graška
1 veliko jaje
nekoliko žlica krušnih mrvica
1 mali luk
1 žlica ulja
sol, papar, peršin, čili i drugi začini

Priprema:

Skuhajte grašak i izmiksajte ga štapnim mikserom. Ako nemate mikser, možete grašak protisnuti gnječilicom za krumpir ili vilicom. Nasjeckajte luk nasitno, 5 minuta ga prodinstajte na žlici ulja i zatim ubacite u grašak. Dodajte jaje, posolite, popaprite i začinite te dobro promiješajte. Na kraju dodajite krušne mrvice sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati rukama.

Stavite papir za pečenje na veći protvan ili jednostavno premažite protvan uljem. Ruke malo namočite u vodu i zatim uzimajte po jednu veliku žlicu smjese i oblikujte u polpete koje možete slagati na protvan. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 25 minuta.

Polpete od graška
Polpete od graška (Foto: Getty Images)

5. KUS-KUS SALATA S GRAŠKOM I TUNOM

200 grama kus-kusa
300 grama smrznutog graška
3 jaja
2 konzerve tune
sol, papar, ulje i ocat

Priprema:

Pripremite kus-kus po uputama na vrećici i ostavite ga sa strane. Skuhajte grašak, procijedite ga i ohladite. Skuhajte i jaja te ih narežite na manje kockice. U zdjelu ubacite kus-kus, kuhani grašak, jaja i tunu iz konzerve. Posolite, popaprite te začinite uljem i octom. U salatu možete dodati i druge začine po želji, a obogatiti je možete i s malo sira.