Užurbani način života uvijek nas ubacuje u potragu za brzim, finim, nutritivno bogatim, a ujedno i zdravijim obrocima. Kuhana ili zapečena tjestenina često se nametne kao logičan izbor, a kad joj dodamo fini umak od brokule i tune, dobijemo ne samo brz i zasitan obrok već i jelo u kojem istinski uživamo.
Za zdraviju varijantu dovoljno je običnu tjesteninu zamijeniti integralnom ili onom od heljde, koristiti brokulu kuhanu na pari te konzerviranu tunu u slamuri (vodi) umjesto one u ulju.
Sastojci:
(za 4 osobe)
400 g kratke tjestenine (penne, fusilli, orecchiette)
1 komad brokule
160 g tunjevine iz konzerve (u salamuri)
2 režnja češnjaka
50 g ribanog sira (grana padano, parmezan)
3 žlice maslinova ulja
2 žlice soka od limuna
sol, papar
Priprema:
1. Brokulu operite, razdvojite je na cvjetove i skuhajte na pari (oko 7-8 minuta).
2. Tunjevinu ocijedite, češnjak narežite na listiće.
3. U veći lonac stavite vodu, kad voda zavrije, dodajte žličicu soli pa ubacite kuhati tjesteninu. Kuhajte prema naputku na pakiranju tjestenine koju koristite.
4. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje i na listiće narezan češnjak, nakon minute dodajte kuhanu brokulu, malo posolite i popaprite pa zalijte limunovim sokom.
5. Dodajte ocijeđenu tunjevinu i lagano promiješajte kuhačom. Zalijte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.
6. Kuhanu tjesteninu ocijedite, ostavite oko 100 ml vode od kuhanja pa tjesteninu ubacite u tavu s brokulom i tunjevinom. Izmiješajte pa zalijte vodom od kuhanja i dodajte polovicu naribanog sira.
7. Poslužite toplo posipano ostatkom naribanog sira.
Kad je uravnotežena prehrana u pitanju, nekako se odmičemo od tjestenine jer vjerujemo da ona deblja, a upravo je to jedna od 5 najvećih neistina o prehrani. Ne deblja tjestenina, već umaci i masnoće koje u nju dodajemo.
Zato pripazite na umake, neka oni budu što jednostavniji i nemasniji, baš poput finih krpica sa zeljem koje su, također jeftino i brzo jelo s tjesteninom te odlična ideja danas za ručak.