Za zdraviju varijantu dovoljno je običnu tjesteninu zamijeniti integralnom ili onom od heljde, koristiti brokulu kuhanu na pari te konzerviranu tunu u slamuri (vodi) umjesto one u ulju.
Tjestenina s tunom i brokulom - sastojci:
- 400 g kratke tjestenine (penne, fusilli, orecchiette)
- 1 komad brokule
- 160 g tunjevine iz konzerve (u salamuri)
- 2 režnja češnjaka
- 50 g ribanog sira (grana padano, parmezan)
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice soka od limuna
- sol, papar
Tjestenina s tunom i brokulom - priprema:
- Brokulu operite, razdvojite je na cvjetove i skuhajte na pari (oko 7-8 minuta).
- Tunjevinu ocijedite, češnjak narežite na listiće.
- U veći lonac stavite vodu, kad voda zavrije, dodajte žličicu soli pa ubacite kuhati tjesteninu. Kuhajte prema naputku na pakiranju tjestenine koju koristite.
- Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje i na listiće narezan češnjak, nakon minute dodajte kuhanu brokulu, malo posolite i popaprite pa zalijte limunovim sokom.
- Dodajte ocijeđenu tunjevinu i lagano promiješajte kuhačom. Zalijte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.
- Kuhanu tjesteninu ocijedite, ostavite oko 100 ml vode od kuhanja pa tjesteninu ubacite u tavu s brokulom i tunjevinom. Izmiješajte pa zalijte vodom od kuhanja i dodajte polovicu naribanog sira.
- Poslužite toplo posipano ostatkom naribanog sira.
U nastavku možete pronaći još ideja za brzi ručak.
Dobar tek!