Tjestenina s finim umakom uvijek je dobar izbor za ručak, a pogotovo ona koja obiluje dobrim namirnicama i koja se brzo priprema. Upravo je takva ova tjestenina s tunjevinom i brokulom, a dobra je vijest da eventualne ostatke od ručka možete samo dodatno začiniti maslinovim uljem i sokom od limuna, dodati malo rukole i slatkog kukuruza pa sljedeći dan uživati u izvrsnoj hladnoj salati.

Užurbani način života uvijek nas ubacuje u potragu za brzim, finim, nutritivno bogatim, a ujedno i zdravijim obrocima. Kuhana ili zapečena tjestenina često se nametne kao logičan izbor, a kad joj dodamo fini umak od brokule i tune, dobijemo ne samo brz i zasitan obrok već i jelo u kojem istinski uživamo.

Za zdraviju varijantu dovoljno je običnu tjesteninu zamijeniti integralnom ili onom od heljde, koristiti brokulu kuhanu na pari te konzerviranu tunu u slamuri (vodi) umjesto one u ulju.

Sastojci:
(za 4 osobe)

400 g kratke tjestenine (penne, fusilli, orecchiette)
1 komad brokule
160 g tunjevine iz konzerve (u salamuri)
2 režnja češnjaka
50 g ribanog sira (grana padano, parmezan)
3 žlice maslinova ulja
2 žlice soka od limuna
sol, papar

Priprema:

1. Brokulu operite, razdvojite je na cvjetove i skuhajte na pari (oko 7-8 minuta).

2. Tunjevinu ocijedite, češnjak narežite na listiće.

3. U veći lonac stavite vodu, kad voda zavrije, dodajte žličicu soli pa ubacite kuhati tjesteninu. Kuhajte prema naputku na pakiranju tjestenine koju koristite.

4. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje i na listiće narezan češnjak, nakon minute dodajte kuhanu brokulu, malo posolite i popaprite pa zalijte limunovim sokom.

5. Dodajte ocijeđenu tunjevinu i lagano promiješajte kuhačom. Zalijte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.

6. Kuhanu tjesteninu ocijedite, ostavite oko 100 ml vode od kuhanja pa tjesteninu ubacite u tavu s brokulom i tunjevinom. Izmiješajte pa zalijte vodom od kuhanja i dodajte polovicu naribanog sira.

7. Poslužite toplo posipano ostatkom naribanog sira.

Kad je uravnotežena prehrana u pitanju, nekako se odmičemo od tjestenine jer vjerujemo da ona deblja, a upravo je to jedna od 5 najvećih neistina o prehrani. Ne deblja tjestenina, već umaci i masnoće koje u nju dodajemo.

Zato pripazite na umake, neka oni budu što jednostavniji i nemasniji, baš poput finih krpica sa zeljem koje su, također jeftino i brzo jelo s tjesteninom te odlična ideja danas za ručak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju