U anglosaskim jezicima izraz "Kako si?" zapravo je samo svojevrsni pozdrav na koji se ne očekuje odgovor. U našem pak podneblju redovito odgovaramo s "Dobro". Većina nas i ne očekuje drugi odgovor.

Međutim, ako provedete svojevrsni pokus i na to iskreno odgovorite kada niste dobro, pa kažete koji vas problemi uistinu more, s druge biste strane mogli dobiti zbunjen, iznenađen pogled, a osoba često ni ne zna što odgovoriti na to osim - Bit će bolje, Drži se i slično.

Od takvog razgovora nijedna strana nema neke posebne koristi, a pitanje postavljamo, u najvećem broju slučajeva, samo radi reda.

Pitanje Kako si? smatra se najbeskorisnijom kombinacijom riječi u svijetu komunikacije. Osoba koja pita zapravo ne želi znati odgovor, a osoba koja odgovara ne govori istinu. Nijedna strana nema nikakvu korist od toga.

No, prema istraživačima s Harvarda koji su proveli istraživanje o komunikaciji, a koje je objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, ključ za izvlačenje maksimuma iz kratkog razgovora je jednostavno postavljanje dodatnih pitanja drugoj osobi.

U nizu eksperimenata istraživači su analizirali više od 300 online razgovora i otkrili da su oni kojima su postavljena smislenija pitanja drugu osobu smatrali simpatičnijom, a i ona je mogla naučiti nešto novo o svome sugovorniku.

Naime, kada netko postavi pitanje kojim se iskazuje dublji interes, percipira se kao osoba s većom empatijom, interpersonalnim konstruktom koji uključuje slušanje, razumijevanje, provjeru valjanosti i brigu za drugu osobu.

Jedno od takvih pitanja koje možete postaviti je: Što ti se zanimljivo dogodilo u posljednje vrijeme?

Time drugoj strani dajete priliku da se osvrne na događaje iz svoje nedavne prošlosti, potičete je na promišljanje i analizu te joj ujedno dajete priliku da i sama vidi kako je, unatoč svemu, njezin život zanimljiv. Koliko nam se god činilo suprotno, svatko od nas protekli je tjedan doživio nešto vrijedno spomena.

Osim toga, ta će vas osoba percipirati kao nekoga tko uistinu brine o drugima, koga uistinu zanima više od floskula, a možda će vas baš ta reakcija nagnati i da to pitanje češće uključite u svoju svakodnevicu.

Nazovite je odmah: Razgovor s pravom prijateljicom stvarno rješava mnoge probleme "Šuti i šišaj!": Odbijanje razgovora s frizerkom i taksistom korak je prema društvu bez ljudskog doticaja