Fritule su slastica koja je obilježila život omiljenog člana žirija MasterChefa, a svake blagdane nastavlja njemu vrlo dragu tradiciju, koju je odlučio podijeliti sa svima nama.

Galerija

''Nisam kuhar koji puno radi slastice, ali ovaj mamin recept uvijek ima posebnu uspomenu u mom srcu, a ono što je najbitnije – osim što budi uspomene, jako je dobar'', ispričao nam je chef Damir Tomljanović uz kavicu prije nego što nam je pripremio fritule, slasticu koja ga najviše podsjeća na djetinjstvo.

I kako to već biva, mama je malo doradila bakin recept, a on modernizirao mamin kako bi ga danas-sutra mogao ostaviti svome djetetu. No doradio ga je samo kada je riječ o načinu posluživanja jer je mamin recept za smjesu fritula, kaže, nepogrešiv, uspijeva baš svaki put, pa ga se slijepo drži otkad ga je preuzeo.

Franck Jubilarna kava Foto: Nova Studio

Kao dodatak maminim fritulama najradije radi moćan umak od karamele, kave i amaretta s dodatkom slatkog vrhnja jer, kaže, bez kave ne funkcionira u svakodnevnom životu. S njom bez iznimke započinje dan, ali reda i čak nekoliko šalica omiljenog napitka do večeri. Franckova Ciglica generacijama je imala posebno mjesto u kuhinjskom ormariću njihova obiteljskog doma, pa ga miris kave podsjeća ga na djetinjstvo, pogotovo na vrijeme blagdana, kada se u njihovoj kući i oko dobre hrane skupljalo cijelo susjedstvo.

Kod hrane mu je najbitnije druženje, a onda je bitno raditi jednostavne i brze stvari kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme koje ćete provesti s vašim najmilijima.

''U mojoj kući se uvijek dobro jelo, uz mamu kuharicu i tatu mesara nije moglo ni drugačije, a moj put bio je, prema tome, logičan slijed'', ispričao nam je chef Damir, koji u vrijeme blagdana nastavlja tradiciju pokojne majke i bake te fritule i kuglof na svojem stolu stavlja ispred svih otmjenih slastica s kojima se kao chef tijekom godina upoznao.

''Uvijek sam se divio količini fritula koje bi mama napravila za blagdane, a poslije ručka bi uz kavicu nestajale u trenu'', kaže chef Damir, koji je mamin jednostavan recept sa svojim twistom inspiriranim Franckovom Jubilarnom kavom odlučio podijeliti i s vama.

Mamine fritule Foto: Nova Studio

MAMINE FRITULE

Sastojci:

2 jaja
360 ml tekućeg jogurta
100 g kristal šećera
20 g vanilin šećera
12 g praška za pecivo
0,2 ml rakije
Prstohvat soli
400 g glatkog brašna
Naribana korica jednog limuna
1 l biljnog ulja

Za umak:

200 g kristal šećera
500 ml Franck Jubilarne kave
1 dl amaretta
1 dl vrhnja za šlag

Priprema fritula:

1. U jednoj zdjeli mikserom izmiješajte jaja, jogurt, šećer, sol, vanilin šećer i rakiju.
2. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi.
3. Sve dobro izmiješajte i dobit ćete glatku, ali gustu smjesu.
4. Ulje neka bude vruće, ali ne vrelo.
5. Malom žličicom oblikujte kuglice i spuštajte ih u ulje.
6. Kada porumene, fritulice su gotove. Stavljajte ih na kuhinjski papir ili salvetu na što većem pladnju u jednom sloju kako bi se što bolje ocijedile od ulja i bile manje masne. Kada se malo ohlade, pospite ih s šećerom u prahu ili napravite umak od kave i amaretta.

Priprema umaka:

1. U lončiću otopite šećer na laganoj vatri. Neka ima laganu boju karamela. U videu pogledajte kako karamel treba izgledati.
2. Ulijte pripremljenu kavu i pustite da kuha.
3. Kada imate teksturu gušćeg umaka, dodajte još liker i slatko vrhnje da
dobijete željenu boju i ukus.
4. Ako želite jači okus likera, manje ga kuhajte.

Chef Damir Tomljanović kavu rado kombinira i u slanim i u slatkim jelima, no ovaj put s nama je podijelio još jedan recept za slasticu koju ćete napraviti bez previše muke, a uz čokoladni umak ili onaj s kojim je pripremio fritule i malo prigodne dekoracije može izgledati vrlo otmjeno na vašem blagdanskom stolu.

Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

KUGLOF OD ČOKOLADE I KAVE

Sastojci:

8 jaja
220 g maslaca
1 limeta
1 naranča
200 ml jogurta
300 g šećera u prahu
300 g glatkog brašna
20 g praška za pecivo
200 g kakao u prahu
3 žličice mljevene Franck Jubilarne kave
100 ml biljnog ulja
Ukrasne perlice

Za preljev:

400 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
150 g šećera u prahu

Priprema:

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednoj posudi umutite žumanjke i 220 g maslaca, koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi.

Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

2. Polako dodajte smjesi jogurt i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. U smjesu umiješajte naribanu koricu naranče i limete.

3. Pazite da ne ribate bijeli dio naranče i limete jer to može dati gorčinu kuglofu.

Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

4. Umutite bjelanjke sa šećerom u posebnoj zdjeli i pazite da se šećer u prahu dobro razradi.

5. U trećoj zdjeli pomiješajte pjenjačom suhe sastojke: brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i mljevenu kavu.

Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

6. Pripremite kalup za kuglof tako da ga nauljite i pobrašnite.

7. U smjesu od žumanjaka lagano umiješajte tučene bjelanjke i na kraju ravnomjerno umiješajte i razradite brašno, kakao i kavu da dobijete lijepu smjesu.

8. Ulijte dobivenu smjesu u kalup promjera 28 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta, ovisno o pećnici. Pazite na programe sa strujanjem zraka kako bi vam se kuglof uspio dignuti. Ako je strujanje zraka prejako, moglo bi biti problema.

Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

9. Na parnoj kupelji rastopite čokoladu, maslac i šećer u prahu te prelijte preko kuglofa. Kuglof možete ukrasiti ukrasnim jestivim perlicama.

Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.