Prada, jedna od najpoznatijih modnih kuća na svijetu, zakoračila je izvan modnih pista, i to u svemirske horizonte.

Galerija

U suradnji s NASA-om i kompanijom Axiom Space, Prada je prošle godine ušla u potpuno novu dimenziju dizajna – astronautska odijela.

Ne radi se samo o stilu, već o tehnologiji koja treba spojiti funkcionalnost, sigurnost i estetsku izvrsnost. Nakon mjeseci i mjeseci rada i osmišljavanja, napokon su pokazali kako izgleda odijelo s njihovim potpisom koje će nositi astronauti.

Ovo odijelo bit će ključno za buduće misije odlaska na Mjesec, konkretno u sklopu programa Artemis III. Dok većina zamišlja astronautska odijela kao glomazna i neugledna, Prada je unijela sofisticiranost u svaki detalj. Razvili su odijelo koje je lagano, fleksibilno i iznimno izdržljivo, ali i vizualno impresivno.

Prada je dizajnirala astronautsko odijelo Foto: Profimedia

No, nije sve u izgledu – sigurnost astronauta je na prvom mjestu. Dizajn ovog odijela mora omogućiti astronautima da izdrže ekstremne uvjete na Mjesecu – temperature koje variraju od -173 do +127 stupnjeva Celzija.

Prada je surađivala sa stručnjacima iz aeronautičke industrije kako bi osigurala da svaki šav i materijal pruže maksimalnu zaštitu i komfor. Svako odijelo opremljeno je inovativnim sustavima za održavanje života, sustavom kontrole temperature, kao i fleksibilnim rukavicama za lakše obavljanje složenih zadataka na Mjesecu.

Prada je dizajnirala astronautsko odijelo Foto: Profimedia

Ovo odijelo ne simbolizira samo napredak u tehnologiji i dizajnu, već i spojumjetnosti i znanosti. Dok Prada osigurava stil i komfor, tehnološki partneri se brinu da astronauti ostanu sigurni i učinkoviti u najekstremnijim uvjetima.

Pa ako ovo nije odlazak u svemir s najvećim mogućim stilom, onda stvarno ne znamo što jest.

Prada je dizajnirala astronautsko odijelo Foto: Profimedia

Saudijska Arabija je prva arapska zemlja koja će ženu poslati u svemir

Prvi put u povijesti: Zakazana šetnja svemirom u koju idu samo žene