Svi smo se barem jednom našli pred gomilom prljavog posuđa u sudoperu ili na kuhinjskom pultu, pitajući se ima li kraja tom kućanskom poslu. Pravilo kaže da bismo perilicu trebali napuniti do vrha prije nego što je uključimo. No, što kad nemamo dovoljno posuđa u njoj?

Rješenje je jednostavno – uključite perilicu čak i kad je napola puna.

Iako se to možda čini kao nepotrebno trošenje vode, istina je potpuno suprotna. Prema studiji koju je proveo Cascade, energetski učinkovite perilice troše manje vode nego ručno pranje, čak i kada nisu potpuno napunjene.

Za pranje osam tanjura ručno potrošit ćete oko petnaest litara vode – istu količinu koju perilica koristi za cijeli ciklus. Dakle, uključivanjem perilice ne samo da štedite vrijeme već i vodu.

Navika koja olakšava život

Osim ekološke uštede, ta navika donosi i praktične prednosti. Ako perilicu uključujete redovito – čak i kad je poluprazna – nikad se nećete suočiti s hrpom prljavog posuđa. Jutarnje pospremanje čistog posuđa može postati rutina koja vam olakšava svakodnevicu. Dodajte još posuđa tijekom dana i ponovite ciklus kada je to potrebno. Rezultat? Uredna kuhinja bez stresa.

Naravno, to vrijedi ako imate modernu, energetski učinkovitu perilicu. Stariji modeli obično troše više vode i energije pa se za njih ipak preporučuje pričekati dok se perilica u potpunosti ne napuni.

Prilagodite svoje navike potrebama vašeg domaćinstva i opustite se uz činjenicu da štitite resurse i održavate kuhinju urednom – čak i s napola punom perilicom. U stvarnosti život nije uvijek idealan, a kompromisi koji nam olakšavaju svakodnevicu – poput ove navike – vrijede zlata.

Provjerite i koja je to najveća pogreška koju radimo s perilicom posuđa. 

Savjet majstora: Pet stvari koje ne smijete raditi s perilicom posuđa

Napravite 100 posto prirodne tablete za perilicu suđa od četiri sastojka koje imate kod kuće

Budite oprezni: Ovo će se posuđe u perilici uništiti, a moglo bi i nju oštetiti