Uravnotežena i raznolika prehrana prvi je korak kojim započinjemo pozitivnu promjenu u vlastitom životu. Zbog užurbanog načina života često nemamo vremena smišljati obroke u kojima dovoljno pažnje posvećujemo dnevnom unosu vitamina i minerala. Mnogi bi se složili da reagiramo tek kad nam organizam pošalje alarmantni crveni signal javljajući da mu ipak nešto nedostaje da se obrani od bolesti i sačuva svoju snagu. Umjesto u namirnicama, zamjenu tražimo u različitim suplementima, ali valja imati na umu da ono što nam priroda daje nema alternativu.

 

 
Zbog očuvanja vitamina i minerala u namirnicama važno je održavati ih svježima u hladnjaku

Pravilna pohrana namirnica u hladnjaku ključ je očuvanja svih vitamina i minerala koji se u njima nalaze. Voće i povrće čije je prirodno stanište zemlja, nakon što ga mi uberemo, može polako početi gubiti svoja svojstva. Zbog toga je Beko osmislio novu tehnologiju HarvestFresh, koja emitira sunčevu svjetlost baš kao što se ona izmjenjuje u prirodi. Upravo nam ta tehnologija pomaže da sve nutrijente koji su nam potrebni za očuvanje zdravlja i vitalnosti već imamo u svojem domu nadohvat ruke. Na taj način svakodnevno znamo što smo unijeli u svoj organizam i pritom možemo biti sigurni da su sve namirnice svježe kao da su netom ubrane iz vrta.

Ljeto je idealno vrijeme u kojem se možemo posvetiti jačanju imuniteta zbog brojnih sezonskih namirnica punih vitamina koje možemo uvrstiti u svoju prehranu. Nadolazeći period idealan je za pripremu organizma za vrijeme u kojem će nam na vrata kucati prehlade i viroze.

 

Pravilnom pohranom namirnica u hladnjak brinemo o očuvanju svih vitamina i minerala Foto: Beko

Vitamini i minerali koji nam pomažu u očuvanju zdravlja i vitalnosti te namirnice u kojima se nalaze

 

1. Vitamin A – usporava starenje i štiti tijelo od slobodnih radikala

Određene vrste povrća i voća sadrže fitonutrijente, koje nazivamo karotenoidima. Prema potrebi ih naš organizam pretvara u vitamin A. Jedan od najpoznatijih je beta-karoten, za kojim ćemo posegnuti prije ljeta kako bismo kožu pripremili na dane provedene uz sunce i more. Neophodan je i za vid, uravnotežuje hormone u tijelu i njegov deficit slabi imunološki sustav. Vitaminom A bogate su mrkve, tikvice, kelj i ulje bakalara. Ako ste ljubitelj batata, njegovom konzumacijom nadoknadit ćete većinu potreba za ovim vrijednim nutrijentom. 

 

2. Vitamin C moćni je saveznik u borbi protiv bakterija i virusa

Vitamin C najpoznatiji je među svim nutrijentima jer štiti tijelo od neželjenih viroza, gripa i prehlada, pa na njega moramo misliti tijekom cijele godine. Ima važnu ulogu u regeneraciji tkiva, čuva zdravlje kože, kose i noktiju. Posebno je važan svim ženama jer njegova svojstva doprinose sintezi kolagena, zbog čega je lakše održavati mladolik izgled. Pronaći ćemo ga u naranči, limunu, bobičastom voću, brokuli i cvjetači. Vitaminom C posebno su bogate žuta i crvena paprika. 

 

3. Željezo se brine o pravilnom funkcioniranju metabolizma i pomaže u borbi protiv umora

Umor, česta glavobolja ili slabokrvnost česti su znakovi da nam u organizmu nedostaje željeza. Ono čuva našu štitnjaču i neophodan je mineral koji služi u stvaranju hemoglobina, krvnog pigmenta koji prenosi kisik u krvi. Tamnozeleno lisnato povrće, kao što su blitva, kelj, kupus i špinat, posebno je bogato željezom, zbog čega ga je važno uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

 

4. Magnezij – za borbu protiv nesanice, glavobolje i pretjeranog živciranja

Magnezij je izrazito važan za naš metabolizam i proizvodnju energije u tijelu, drži naš srčani ritam pravilnim i pomaže našem tijelu da se čisti od toksina. Zbog njegove zadaće kojom regulira hormone u našem tijelu magnezij nas spašava kod nesanice, glavobolje i pretjeranog živciranja. Nalazi se u bananama, grašku i brokuli, ali i raznim žitaricama, kao što su sjemenke suncokreta i bundeve.

Nadolazeći period idealan je za pripremu organizma za vrijeme u kojem će nam na vrata kucati prehlade i viroze Foto: Beko

Prirodne namirnice koje pohranjujemo u hladnjaku riznica su zdravlja i obogaćene su svim vitaminima za kojima bismo svakodnevno trebali posezati. Zbog toga je važno da se brinemo o načinu na koji ih održavamo kako pohranjivanjem one ne bi gubile na svojstvima.

Inovativna tehnologija  HarvestFresh, o kojoj razmišlja Beko, koristi se trima bojama i pomoću njih u hladnjaku imitira prirodno svjetlo sunčeva ciklusa. Plava, zelena i crvena boja, koje se tijekom dana izmjenjuju u hladnjaku, pomažu u očuvanju vitamina u voću i povrću oponašajući prirodni ciklus, zbog čega je puno lakše uživati u zdravijem načinu života koji inspirira. Pravilnim pohranjivanjem i konzumacijom svježih namirnica svakodnevno znamo što unosimo u organizam.

 

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom BEKO po najvišim profesionalnim standardima.