Volite li jesti dobre stare šape? Okus ovih tradicionalnih bakinih kolačića, automatski nas vraća u djetinjstvo. Iako ne sadrže neki posebni sezonski sastojak, uvijek smo ih jeli za blagdane.

Tako jeftini i skromni, osvajaju nas okusom i teksturom, a kako biste ih napravili, ne morate biti pretjerano vješti u kuhinji.

Šape se tradicionalno prave od brašna, oraha, svinjske masti, šećera i jaja, a mi smo im ovoga puta odlučili dodati okus jeseni.

U nastavku pročitajte recept za bakine šape s dodatkom kesten-pirea. Gotovi su zaista brzo, a dok se budu pekli, kuća će mirisati na djetinjstvo.

Sastojci za bakine šape s kestenom:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 g mljevenih oraha
  • Pola paketa prašna za pecivo
  • 200 g šećera
  • 250 g svinjske masti
  • 1 jaje
  • Žlica ruma
  • 150 g pirea od kestena

Dodatno

  • Šećer u prahu

Bakine šape s kestenom – priprema:

  1. Brašno, orahe, šećer i prašak za pecivo dobro promiješati. Dodati kesten, mast, jaje i rum pa umijesiti glatko tijesto.
  2. Ostavite tijesno neka odmara u hladnjaku barem sat vremena.
  3. Pripremite kalupe za šape. Ovaj korak je jako važan kako biste iz pećnice izvadili čitave šapice. Kalup premažite s masti, uljem ili maslacem i posipajte oštrim brašnom. Utisnite smjesu u kalup. Kalup neka bude „pun do čepa“. Dobro poravnajte smjesu.
  4. Šape pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
  5. Izvadite šape iz kalupa i uvaljate ih u šećer u prahu.

U nastavku pročitajte još ukusnih i jednostavnih recepata s kestenom. 

Tiramisu s kestenom: Isprobajte jesensku verziju omiljenog kremastog deserta

Sočna torta od kesten-pirea i čokolade koja se priprema bez grama brašna

Bolji od čokoladnog? Recept za namaz od kestena koji nestaje iz teglice munjevitom brzinom

Tako lako! Napravite finu tortu od palačinki i kesten-pirea

Dobar tek!