Došla nam je jesen, predivno vrijeme u godini koje sa sobom donosi ukusne plodove zemlje, poput jabuka koje možemo ukomponirati u razne slastice.

Ponekad su stari, jednostavni recepti najbolji izbor pa smo početak jeseni odlučili obilježiti dobrim starim buhtlama, punjenim mirisnim nadjevom od jabuka. 

Buhtle s jabukama su odlične tople i hladne, a oduševit će vas okusom i mirom koji će se brzo proširiti vašim domom.

Buhtle s jabukama - sastojci: 

 

Tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 7 g vrećica suhog kvasca
  • 75 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanilijin šećer
  • 1 jaje
  • 130 – 150 ml toplog mlijeka
  • 50 g otopljenog maslaca + 20 – 30 g za umakanje

Nadjev:

  • 2 velike jabuke 350 – 400 g očišćenih
  • 40 g maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta

Buhtle s jabukama – priprema:

  1. Brašno, sol, šećer i kvasac pomiješajte u zdjeli. Dodajte jaje, otopljeni maslac i vaniliju. Polako miješajte pomalo dodajući mlijeko. Možda će vam malo mlijeka ostati. Trebate dobiti mekano i glatko tijesto koje se može oblikovati u kuglu, ali i dalje je mekano i podatno na dodir. Možete mijesiti i rukama, no meni je lakše mikserom. Možete i ručnim sa spiralnim nastavcima. Mijesite dosta dugo, dok tijesto ne postane glatko i jednolično.
  2. Zatim tijesto izvadite iz posude, pobrašnite posudu pa vratite tijesto u nju. Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči. Trebat će mu od 45 minuta do jedan sat.
  3. Za to vrijeme napravite nadjev od jabuka. Jabuke ogulite, očistite i narežite na sitne kockice.
  4. U tavi s neprianjajućim dnom otopite maslac pa mu dodajte šećer. Kad se sjedine, dodajte jabuke i cimet, promiješajte pa kuhajte poklopljeno 10-ak minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok.
  5. Procijedite ih, a sok sačuvajte. Ohladite.
  6. Otopite 30 g maslaca i u to dodajte 3 – 4 žlice preostalog soka od jabuka.
  7. Na pobrašnjeloj površini premijesite tijesto pa razvaljajte na debljinu od 1 centimetra. Izrežite jednake komade, nije bitno kojeg oblika, ukupno 12 komada.

Buhtle s jabukama s bloga like chocolate Foto: like chocolate

Recept za najkemše buhtle s jabukama s nama je podijelila gastro-blogerica Matejka s bloga like chocolate, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinom profilu na Instagramu te u nastavku: 

Ako tražite još ideja za dizana tijesta, torte od sira, čokoladne slastice, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu

Ružice s jabukama: Jednostavni recept za desert koji miriše na kraj ljeta

Recept za kolač na čaše s jabukama, grizom i orasima

Brzo nestaje s tanjura: Recept za sočnu jesensku roladu

Recept je hit: Za brzi kolač od jabuka s jednim jajetom ne treba vam ni pećnica

Brzi kolač od jabuka za koji vam ne treba ni mikser

Dobar tek!