Došla nam je jesen, predivno vrijeme u godini koje sa sobom donosi ukusne plodove zemlje, poput jabuka koje možemo ukomponirati u razne slastice.
Ponekad su stari, jednostavni recepti najbolji izbor pa smo početak jeseni odlučili obilježiti dobrim starim buhtlama, punjenim mirisnim nadjevom od jabuka.
Buhtle s jabukama su odlične tople i hladne, a oduševit će vas okusom i mirom koji će se brzo proširiti vašim domom.
Buhtle s jabukama - sastojci:
Tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 7 g vrećica suhog kvasca
- 75 g šećera
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanilijin šećer
- 1 jaje
- 130 – 150 ml toplog mlijeka
- 50 g otopljenog maslaca + 20 – 30 g za umakanje
Nadjev:
- 2 velike jabuke 350 – 400 g očišćenih
- 40 g maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
Buhtle s jabukama – priprema:
- Brašno, sol, šećer i kvasac pomiješajte u zdjeli. Dodajte jaje, otopljeni maslac i vaniliju. Polako miješajte pomalo dodajući mlijeko. Možda će vam malo mlijeka ostati. Trebate dobiti mekano i glatko tijesto koje se može oblikovati u kuglu, ali i dalje je mekano i podatno na dodir. Možete mijesiti i rukama, no meni je lakše mikserom. Možete i ručnim sa spiralnim nastavcima. Mijesite dosta dugo, dok tijesto ne postane glatko i jednolično.
- Zatim tijesto izvadite iz posude, pobrašnite posudu pa vratite tijesto u nju. Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči. Trebat će mu od 45 minuta do jedan sat.
- Za to vrijeme napravite nadjev od jabuka. Jabuke ogulite, očistite i narežite na sitne kockice.
- U tavi s neprianjajućim dnom otopite maslac pa mu dodajte šećer. Kad se sjedine, dodajte jabuke i cimet, promiješajte pa kuhajte poklopljeno 10-ak minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok.
- Procijedite ih, a sok sačuvajte. Ohladite.
- Otopite 30 g maslaca i u to dodajte 3 – 4 žlice preostalog soka od jabuka.
- Na pobrašnjeloj površini premijesite tijesto pa razvaljajte na debljinu od 1 centimetra. Izrežite jednake komade, nije bitno kojeg oblika, ukupno 12 komada.
Buhtle s jabukama s bloga like chocolate (Foto: like chocolate)
Recept za najkemše buhtle s jabukama s nama je podijelila gastro-blogerica Matejka s bloga like chocolate, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinom profilu na Instagramu te u nastavku:
Ako tražite još ideja za dizana tijesta, torte od sira, čokoladne slastice, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!