Jede vam se nešto slatko? Ne brinite, ne morate paliti pećnicu da biste uživali u ukusnom desertu. Dovoljno je iskombinirati tri namirnice iz smočnice i pomiješati ih.

Zvijezde ovoga deserta su mekane svježe datulje (npr. Medjool, Zamli, Naz...) koje imaju prirodni okus po karameli. Datulje se smatraju jednim od najzdravijih voća na zemlji, a prirodni šećer koji se nalazi u njima je odlična alternativa bijelom konzumnom šećeru.

Ne samo da imaju sladak okus, već i obiluju hranjivim tvarima – od selena do željeza koji snaži organizam i pomaže u normalnom funkcioniranju svih organa. Datulje obiluju i prehrambenim vlaknima koje potiču i reguliraju probavu te snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi.

Kada se sljube s orašastim voćem, dobiva se nevjerojatna kombinacija koju valja probati. Sljubite ih sa žličicom maslaca od kikirikija ili badema koje obiluje dobrim masnoćama i bjelančevinama.

Kada kupujete maslace od kikirikija i orašastog voća obavezno pogledajte deklaraciju. Najzdraviji su oni proizvodi koje se rade od 100 posto voća te bez dodanih ulja, masti i zaslađivača. Ne brinite ako u maslacu nema šećera, datulje će se savršeno sljubiti s njima.

Sastojci za desert od datulja:

  • Svježe datulje
  • Maslac od kikirikija
  • Komadići oraha ili pistacije

Priprema za desert od datulja:

  1. Prepolovite datulju i obavezno izvadite košticu.
  2. Sredinu datulje napunite s jednom žličicom maslaca od kikirikija, a sve zajedno posipajte s komadićima pistacije ili oraha.
  3. Poslužite odmah!
  4. Ako imate nešto više vremena za pripremu deserta, u mikrovalnoj pećnici ili na pari možete rastopiti i nešto tamne čokolade te pokapati preko datulja.
  5. Stavite datulje u zamrzivač na barem pola sata da se čokoladna stvrdne pa ih poslužite.

Isprobajte i ove brzinske recepte za slatka jela bez pečenja:

Bez pečenja: Recept za sočni kolač od keksa i pudinga gotov za tren

Cheesecake s borovnicama: Recept za tortu sa sirom, priprema se lako i brzo

Gotov za 10 minuta: Prefin kolač bez pečenja za najveće ljubitelje čokolade

Dobar tek!