Jede vam se nešto slatko? Ne brinite, ne morate paliti pećnicu da biste uživali u ukusnom desertu. Dovoljno je iskombinirati tri namirnice iz smočnice i pomiješati ih.
Zvijezde ovoga deserta su mekane svježe datulje (npr. Medjool, Zamli, Naz...) koje imaju prirodni okus po karameli. Datulje se smatraju jednim od najzdravijih voća na zemlji, a prirodni šećer koji se nalazi u njima je odlična alternativa bijelom konzumnom šećeru.
Ne samo da imaju sladak okus, već i obiluju hranjivim tvarima – od selena do željeza koji snaži organizam i pomaže u normalnom funkcioniranju svih organa. Datulje obiluju i prehrambenim vlaknima koje potiču i reguliraju probavu te snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi.
Kada se sljube s orašastim voćem, dobiva se nevjerojatna kombinacija koju valja probati. Sljubite ih sa žličicom maslaca od kikirikija ili badema koje obiluje dobrim masnoćama i bjelančevinama.
Kada kupujete maslace od kikirikija i orašastog voća obavezno pogledajte deklaraciju. Najzdraviji su oni proizvodi koje se rade od 100 posto voća te bez dodanih ulja, masti i zaslađivača. Ne brinite ako u maslacu nema šećera, datulje će se savršeno sljubiti s njima.
Sastojci za desert od datulja:
- Svježe datulje
- Maslac od kikirikija
- Komadići oraha ili pistacije
Priprema za desert od datulja:
- Prepolovite datulju i obavezno izvadite košticu.
- Sredinu datulje napunite s jednom žličicom maslaca od kikirikija, a sve zajedno posipajte s komadićima pistacije ili oraha.
- Poslužite odmah!
- Ako imate nešto više vremena za pripremu deserta, u mikrovalnoj pećnici ili na pari možete rastopiti i nešto tamne čokolade te pokapati preko datulja.
- Stavite datulje u zamrzivač na barem pola sata da se čokoladna stvrdne pa ih poslužite.
Isprobajte i ove brzinske recepte za slatka jela bez pečenja:
Dobar tek!