Ako ste u potrazi za slasticom u kojoj ćete uživati u ljetnim danima, razmislite o karpati kolaču, koji će se posebno svidjeti onima koji vole voćne slastice.
Ako se pita Natašu Pralicu, koja je s nama podijelila ovaj recept, ljeto je idealno godišnje doba za karpati kolač jer imamo više vrsta svježeg voća na izbor. Naravno, uvijek možete koristiti i ono zamrznuto.
Kako god, rezultat će biti osvježavajući i ukusan kolač (koji izgledom podsjeća na planine prekrivene snijegom) u kojem će uživati svi vaši ukućani, a sada evo i recepta.
Sastojci
Krema:
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 250 g margarina ili maslaca
Tijesto:
- 300 ml vode
- 200 g masti
- prstohvat soli
- 200 g brašna
- 5 jaja
Ostalo:
- 450-500 g voća po želji (Nataša je koristila šumsko voće)
- 500 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Puding krema:
- Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka.
- Ostatak mlijeka stavite kuhati.
- Kada mlijeko uzavre, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
- Vratite puding da se kuha.
- Gotov puding prebacite u drugu zdjelu i pokrijte ga prozirnom folijom.
- Ostavite da se ohladi.
- Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite je mikserom.
- Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature.
- Kremu dobro izmiksajte.
Karpati tijesto:
- Ovaj dio možete napraviti dok se krema hladi.
- U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli.
- Stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi.
- Čim sklonite sa strane, dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom.
- Ostavite da se ohladi.
- Miksajte dodajući jedno po jedno jaje.
- Protvan od pećnice promjera 33 x 33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja.
- Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru.
- Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
- Tijesto će dobiti lijepu boju i napuhati se, to tako treba biti.
- Izvadite tijesto iz protvana i ostavite da se ohladi.
- Ponovite postupak s drugim tijestom.
- Oba tijesta ohladite.
Slaganje kolača:
- U protvanu u kojem ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je protvan dublji, iako se može kao kod Nataše slagati i u plićem.
- Postavite jednu koru.
- Premažite kremu.
- Rasporedite voće. Ako je zamrznuto, možete ga rasporediti i smrznuto.
- Premažite šlag koji ste prethodno izradili.
- Postavite drugo tijesto.
- Kolač stavite u frižider da prenoći.
- Prije služenja kolač pospite šećerom u prahu.
Za slučaj da vam neki dio nije jasan, pogledajte i Natašin video recept, a ovaj i brojne druge ukusne recepte možete pronaći i na blogu Natašine slastice.
Recepti za još kremastih slastica čekaju vas u nastavku: