Ako ste u potrazi za slasticom u kojoj ćete uživati u ljetnim danima, razmislite o karpati kolaču, koji će se posebno svidjeti onima koji vole voćne slastice.

Ako se pita Natašu Pralicu, koja je s nama podijelila ovaj recept, ljeto je idealno godišnje doba za karpati kolač jer imamo više vrsta svježeg voća na izbor. Naravno, uvijek možete koristiti i ono zamrznuto.

Kako god, rezultat će biti osvježavajući i ukusan kolač (koji izgledom podsjeća na planine prekrivene snijegom) u kojem će uživati svi vaši ukućani, a sada evo i recepta.

Sastojci

Krema:

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 250 g margarina ili maslaca

Tijesto:

  • 300 ml vode
  • 200 g masti
  • prstohvat soli
  •  200 g brašna
  • 5 jaja

Ostalo:

  • 450-500 g voća po želji (Nataša je koristila šumsko voće)
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Puding krema:

  1. Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka.
  2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
  3. Kada mlijeko uzavre, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
  4. Vratite puding da se kuha.
  5. Gotov puding prebacite u drugu zdjelu i pokrijte ga prozirnom folijom.
  6. Ostavite da se ohladi.
  7. Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite je mikserom.
  8. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature.
  9. Kremu dobro izmiksajte.

Karpati tijesto:

  1. Ovaj dio možete napraviti dok se krema hladi.
  2. U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli.
  3. Stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi.
  4. Čim sklonite sa strane, dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom.
  5. Ostavite da se ohladi.
  6. Miksajte dodajući jedno po jedno jaje.
  7. Protvan od pećnice promjera 33 x 33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja.
  8. Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru.
  9. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
  10. Tijesto će dobiti lijepu boju i napuhati se, to tako treba biti.
  11. Izvadite tijesto iz protvana i ostavite da se ohladi.
  12. Ponovite postupak s drugim tijestom.
  13. Oba tijesta ohladite.

Slaganje kolača:

  1. U protvanu u kojem ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je protvan dublji, iako se može kao kod Nataše slagati i u plićem.
  2. Postavite jednu koru.
  3. Premažite kremu.
  4. Rasporedite voće. Ako je zamrznuto, možete ga rasporediti i smrznuto.
  5. Premažite šlag koji ste prethodno izradili.
  6. Postavite drugo tijesto.
  7. Kolač stavite u frižider da prenoći.
  8. Prije služenja kolač pospite šećerom u prahu.

Za slučaj da vam neki dio nije jasan, pogledajte i Natašin video recept, a ovaj i brojne druge ukusne recepte možete pronaći i na blogu Natašine slastice.

Recepti za još kremastih slastica čekaju vas u nastavku:

Lažni ledeni vjetar: Recept za roladu jednako finu kao obožavani kolač, ali puno jednostavniju

Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja

Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode

Recept za kremastu tortu stvorenu za Uskrs, ali i za svaku priliku

Kremšnite gotove za 20 minuta: Desert koji paše i nakon obilnog ručka

Recept za najkremastije kocke od lješnjaka koje će oduševiti ljubitelje izdašnih kolača

„Ovo se mora probati“: Fensi tortu s malinama jednostavno je napraviti, a okus je senzacija

Za 15 minuta: Čokoladni cheesecake bez pečenja osvaja na prvi zalogaj

Može ići i u zamrzivač: Recept za parfe tortu koja podsjeća na sladoled

Pistacija, maline i plazma: Recept za tortu koja bi vam lako mogla postati nova omiljena

Ledena torta: Ovaj osvježavajući desert smućkat ćete za 15 minuta

Čokolada i voće, zaljubljeni par: Recept za brzu tortu s tri kreme