Ako ste u potrazi za slasticom u kojoj ćete uživati u ljetnim danima, razmislite o karpati kolaču, koji će se posebno svidjeti onima koji vole voćne slastice.

Ako se pita Natašu Pralicu, koja je s nama podijelila ovaj recept, ljeto je idealno godišnje doba za karpati kolač jer imamo više vrsta svježeg voća na izbor. Naravno, uvijek možete koristiti i ono zamrznuto.

Kako god, rezultat će biti osvježavajući i ukusan kolač (koji izgledom podsjeća na planine prekrivene snijegom) u kojem će uživati svi vaši ukućani, a sada evo i recepta.

SASTOJCI

KREMA:

- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 250 g margarina ili maslaca

TIJESTO:

- 300 ml vode
- 200 g masti
- prstohvat soli
- 200 g brašna
- 5 jaja

OSTALO:


- 450-500 g voća po želji (Nataša je koristila šumsko voće)
- 500 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA

PUDING KREMA:

1. Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka.

2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.

3. Kada mlijeko uzavre, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.

4. Vratite puding da se kuha.

5. Gotov puding prebacite u drugu zdjelu i pokrijte ga prozirnom folijom.

6. Ostavite da se ohladi.

7. Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite je mikserom.

8. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature.

9. Kremu dobro izmiksajte.

KARPATI TIJESTO:

1. Ovaj dio možete napraviti dok se krema hladi.

2. U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli.

3. Stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi.

4. Čim sklonite sa strane, dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom.

5. Ostavite da se ohladi.

6. Miksajte dodajući jedno po jedno jaje.

7. Protvan od pećnice promjera 33 x 33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja.

8. Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru.

9. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

10. Tijesto će dobiti lijepu boju i napuhati se, to tako treba biti.

11. Izvadite tijesto iz protvana i ostavite da se ohladi.

12. Ponovite postupak s drugim tijestom.

13. Oba tijesta ohladite.

SLAGANJE KOLAČA:

1. U protvanu u kojem ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je protvan dublji, iako se može kao kod Nataše slagati i u plićem

2. Postavite jednu koru.

3. Premažite kremu.

4. Rasporedite voće. Ako je zamrznuto, možete ga rasporediti i smrznuto.

5. Premažite šlag koji ste prethodno izradili.

6. Postavite drugo tijesto.

7. Kolač stavite u frižider da prenoći.

8. Prije služenja kolač pospite šećerom u prahu.

Za slučaj da vam neki dio nije jasan, pogledajte i Natašin video recept, a ovaj i brojne druge ukusne recepte možete pronaći i na blogu Natašine slastice.