Karpati-kolač
Karpati-kolač (Foto: Natašine slastice/kolaci.biz)
Zdravlje & prehrana

Karpati: Recept za osvježavajući kolač koji će voljeti i ljubitelji ledenog vjetra

31-07-2021 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako ste u potrazi za slasticom u kojoj ćete uživati u ljetnim danima, razmislite o karpati-kolaču, koji će se posebno svidjeti onima koji vole voćne slastice.

Ako se pita Natašu Pralicu, koja je s nama podijelila ovaj recept, ljeto je idealno godišnje doba za karpati-kolač jer imamo više vrsta svježeg voća na izbor. Naravno, uvijek možete koristiti i ono zamrznuto.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Kako god, rezultat će biti osvježavajući i ukusan kolač (koji izgledom podsjeća na planine prekrivene snijegom) u kojem će uživati svi vaši ukućani, a sada evo i recepta.

Sastojci

Krema:

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 250 g margarina ili maslaca

Tijesto:

  • 300 ml vode
  • 200 g masti
  • prstohvat soli
  •  200 g brašna
  • 5 jaja

Ostalo:

  • 450-500 g voća po želji (Nataša je koristila šumsko voće)
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Puding krema:

  1. Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka.
  2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
  3. Kada mlijeko uzavre, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
  4. Vratite puding da se kuha.
  5. Gotov puding prebacite u drugu zdjelu i pokrijte ga prozirnom folijom.
  6. Ostavite da se ohladi.
  7. Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite je mikserom.
  8. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature.
  9. Kremu dobro izmiksajte.

Karpati-tijesto:

  1. Ovaj dio možete napraviti dok se krema hladi.
  2. U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli.
  3. Stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi.
  4. Čim sklonite sa strane, dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom.
  5. Ostavite da se ohladi.
  6. Miksajte dodajući jedno po jedno jaje.
  7. Protvan od pećnice promjera 33 x 33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja.
  8. Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru.
  9. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
  10. Tijesto će dobiti lijepu boju i napuhati se, to tako treba biti.
  11. Izvadite tijesto iz protvana i ostavite da se ohladi.
  12. Ponovite postupak s drugim tijestom.
  13. Oba tijesta ohladite.

Slaganje kolača:

  1. U protvanu u kojem ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je protvan dublji, iako se može kao kod Nataše slagati i u plićem.
  2. Postavite jednu koru.
  3. Premažite kremu.
  4. Rasporedite voće. Ako je zamrznuto, možete ga rasporediti i smrznuto.
  5. Premažite šlag koji ste prethodno izradili.
  6. Postavite drugo tijesto.
  7. Kolač stavite u frižider da prenoći.
  8. Prije služenja kolač pospite šećerom u prahu.

Za slučaj da vam neki dio nije jasan, pogledajte i Natašin video recept, a ovaj i brojne druge ukusne recepte možete pronaći i na blogu Natašine slastice.

Recepti za još kremastih slastica čekaju vas u nastavku:

Lažni ledeni vjetar Lažni ledeni vjetar: Recept za roladu jednako finu kao obožavani kolač, ali puno jednostavniju

Brzi ledeni vjetar Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja

Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode

Napoleon torta Recept za kremastu tortu stvorenu za Uskrs, ali i za svaku priliku

Kremšnite Kremšnite gotove za 20 minuta: Desert koji paše i nakon obilnog ručka

Kocke od lješnjaka Recept za najkremastije kocke od lješnjaka koje će oduševiti ljubitelje izdašnih kolača

Torta s malinama blogerice Katarine Paoletić „Ovo se mora probati“: Fensi tortu s malinama jednostavno je napraviti, a okus je senzacija

Čokoladni cheesecake Za 15 minuta: Čokoladni cheesecake bez pečenja osvaja na prvi zalogaj

Slika nije dostupna Može ići i u zamrzivač: Recept za parfe tortu koja podsjeća na sladoled

Torta s pistacijama, malinom i plazmom Pistacija, maline i plazma: Recept za tortu koja bi vam lako mogla postati nova omiljena

Slika nije dostupna Ledena torta: Ovaj osvježavajući desert smućkat ćete za 15 minuta

Brza torta s tri kreme Čokolada i voće, zaljubljeni par: Recept za brzu tortu s tri kreme