Ponekad najjednostavnije kombinacije okusa čine najukusnije deserte. Jedna od takvih slatkih kombinacija je tradicionalni kolač Tri leće. Je li ovo najsočniji kolač na svijetu? Spužvasti biskvit natopljen s tri vrste mlijeka i omiljena karamela, spoj su koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Priprema ovog deserta je zaista brza i jednostavna, a rezultat je kolač koji se topi u ustima i miriše na djetinjstvo.
Za pripremu kolača Tri leće će vam trebati nekoliko osnovnih sastojaka koje imate u hladnjaku i smočnici. Pećnica će raditi svega 10 minuta, a sve sastojke možete izmjeriti na žlice ili šalice.
Kolač Tri leće - sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- Pakiranje praška za pecivo
Za preljev:
- 1 litra masnijeg mlijeka
- 1, 5 šalica vrhnja za šlag
- 1 šalica (oko 200 ml) kondenziranog mlijeka
Za karamel:
- 1 šalica šećera
- 1 šalica vrhnja za šlag
- 1/3 šalice maslaca
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Kolač Tri leće - priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mutite bjelanjke i postepeno dodajte žlicu po žlicu šećera kako biste dobili čvrsti snijeg. Smanjite brzinu miksera, dodajte žumanjke i kratko promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite kuhačom. Izlijte biskvit u četvrtastu posudu obloženu papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 200 stupnjeva.
- Za to vrijeme pomiješajte tri vrste mlijeka.
- Cijelu površinu biskvita izbodite vilicom pa prelijte mješavinom mlijeka. Nemojte svo mlijeko preliti odjednom, nego postepeno zalijevajte grabilicom za juhu kako bi se biskvit ravnomjerno natopio.
- Na kraju pripremite karamel. U posudu stavite šećer i čekajte da se rastopi. Budite pažljivi kako šećer ne bi zagorio. Kada je šećer potpuno otopljen, dodajte maslac i ugasite vatru. Nakon što se maslac otopi, dodajte vrhnje za šlag. Šećer i vrhnje će se na kratko stvrdnuti pa treba strpljivo miješati sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- Karamelom prelijte biskvit i ukrasite po želji. Tradicionalno se izmuti malo vrhnja za šlag pa se kolač ukrasi bijelim linijama.
- Iako je najbolji nakon što se ohladi, kolač možete jesti odmah.
Savjet: Ako ne možete nabaviti kondenzirano mlijeko, jednostavno ga pripremite sami. Litru svježeg mlijeka stavite u dublju posudu i kuhajte na najjačoj vatri 10 minuta. Smanjite vatru i kuhajte još pola sata.
Količina će se upola smanjiti, a mlijeko će promijeniti boju i gustoću. Kada se malo prohladi, dodajte mu vrhnje za šlag i 1 litru običnog mlijeka, pa nastavite pripremu prema receptu.
Ako tražite ideje za brze kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata za kolače na jednom mjestu.
Inspirirajte se ostalim receptima za jednostavne kolače:
U slast!