Tri leće
Tri leće (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Tri leće: Recept za biskvitni kolač kojem tepaju da je najsočniji na svijetu

06-08-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ponekad najjednostavnije kombinacije okusa čine najukusnije deserte. Jedna od takvih slatkih kombinacija je tradicionalni kolač Tri leće. Je li ovo najsočniji kolač na svijetu? Spužvasti biskvit natopljen s tri vrste mlijeka i omiljena karamela, spoj su koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Priprema ovog deserta je zaista brza i jednostavna, a rezultat je kolač koji se topi u ustima i miriše na djetinjstvo.

Za pripremu kolača Tri leće će vam trebati nekoliko osnovnih sastojaka koje imate u hladnjaku i smočnici. Pećnica će raditi svega 10 minuta, a sve sastojke možete izmjeriti na žlice ili šalice.

Kolač Tri leće - sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • Pakiranje praška za pecivo
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Za preljev:

  • 1 litra masnijeg mlijeka
  • 1, 5 šalica vrhnja za šlag
  • 1 šalica (oko 200 ml) kondenziranog mlijeka

Za karamel:

  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica vrhnja za šlag
  • 1/3 šalice maslaca
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Kolač Tri leće - priprema:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mutite bjelanjke i postepeno dodajte žlicu po žlicu šećera kako biste dobili čvrsti snijeg. Smanjite brzinu miksera, dodajte žumanjke i kratko promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite kuhačom. Izlijte biskvit u četvrtastu posudu obloženu papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 200 stupnjeva.
  2. Za to vrijeme pomiješajte tri vrste mlijeka. 
  3. Cijelu površinu biskvita izbodite vilicom pa prelijte mješavinom mlijeka. Nemojte svo mlijeko preliti odjednom, nego postepeno zalijevajte grabilicom za juhu kako bi se biskvit ravnomjerno natopio.
  4. Na kraju pripremite karamel. U posudu stavite šećer i čekajte da se rastopi. Budite pažljivi kako šećer ne bi zagorio. Kada je šećer potpuno otopljen, dodajte maslac i ugasite vatru. Nakon što se maslac otopi, dodajte vrhnje za šlag. Šećer i vrhnje će se na kratko stvrdnuti pa treba strpljivo miješati sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Karamelom prelijte biskvit i ukrasite po želji. Tradicionalno se izmuti malo vrhnja za šlag pa se kolač ukrasi bijelim linijama.
  6. Iako je najbolji nakon što se ohladi, kolač možete jesti odmah.

Savjet: Ako ne možete nabaviti kondenzirano mlijeko, jednostavno ga pripremite sami. Litru svježeg mlijeka stavite u dublju posudu i kuhajte na najjačoj vatri 10 minuta. Smanjite vatru i kuhajte još pola sata.

Količina će se upola smanjiti, a mlijeko će promijeniti boju i gustoću. Kada se malo prohladi, dodajte mu vrhnje za šlag i 1 litru običnog mlijeka, pa nastavite pripremu prema receptu.

Ako tražite ideje za brze kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata za kolače na jednom mjestu.

Inspirirajte se ostalim receptima za jednostavne kolače:

Tri leće s pistacijama Tri leće s pistacijom: Recept za kolač koji nazivaju najsočnijim na svijetu Čudo od jednog jajeta Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara Čokoladni cheesecake Za 15 minuta: Čokoladni cheesecake bez pečenja osvaja na prvi zalogaj Torta s malinama blogerice Katarine Paoletić „Ovo se mora probati“: Fensi tortu s malinama jednostavno je napraviti, a okus je senzacija Biskvit s trešnjama Kolač na čaše: Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao

U slast!

Pročitaj još
Pročitaj još