Kraj ljeta ne možemo zamisliti bez mirisa i okusa jabuka i cimeta. Pozdravimo zato ovo godišnje doba ljupkim desertom kojeg se nećete moći zasititi
Ponekad jednostavne kombinacije čine najbolje okuse, a ove su ukusne i mirisne ružice s jabukama najbolji dokaz toj tvrdnji. Za pripremu ovog deserta trebat će vam svega nekoliko sastojaka koje imate doma, a gotove su jako brzo.
Sastojci za ružice s jabukama:
- 3 crvene jabuke
- 2 žličice meda il šećera
- Pola žličice cimeta
- Šalica vode
- Lisnato tijesto
- 3 žličice pekmeza od jagoda (ili drugog pekmeza po želji, od breskve, marelice)
- 2 žličice vode
Ružice s jabukama - priprema:
- Jabuke presijecite po pola, izvadite koštice i narežite na jako tanke šnitice.
- U posudu ulijte šalicu vode, med i cimet, dodajte šnite jabuka te stavite na vatru. Prokuhajte 2 minute da jabuke omekšaju. Pazite da se ne kuhaju predugo jer će se raspasti i neće se moći rolati u tijestu, ali ni prekratko jer ako su pretvrde šnitice pucaju. Nakon što su omekšale, pustite jabuke da se ohlade.
- Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trakice širine 5 cm i dužine 15 do 20 cm.
- U šalici razmutite pekmez s vodom i tanko premažite trakice lisnatog tijesta. Na to nizajte šnite jabuka tako da vire 2 cm izvan tijesta. Donji dio tijesta preklopite preko jabuka i polako rolajte.
- Ružice stavite u kalup za muffine te pecite 10 do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Pazite da rubovi ružica ne pocrne.
- Kada su ružice pečene posipajte ih šećerom u prahu.
Savjet: Koristite crvene jabuke kako bi se postigao efekt ruže jer žute i zelene nakon kuhanja izgube boju i stope se s bojom lisnatog tijesta.
Kako se prave ružice s jabukama, možete pogledati i u videu.
Ako tražite ideje za dizana tijesta, torte od sira, čokoladne torte, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
inspiraciju za ovaj recept dala nam je Suzana Orešić, blogerica i majstorica u pripravljanju raznih jela od organskih namirnica, a u nastavku se možete inspirirati s još recepata s jabukama:
Dobar tek!