Rijetko tko može odoljeti ukusnom i sočnom burgeru. Ovo jelo obično podrazumijeva pečenu pljeskavicu od junećeg mesa koja se poslužuje u pecivu sa zelenom salatom, lukom, rajčicom i različitim umacima.
Ako tražite predah od mesnih obroka, burger možete napraviti i od biljnih alternativa, poput kuhanog graha. Grah je iznimno fleksibilna namirnica koja obiluje bjelančevinama i drugim važnim nutrijentima.
U 100 grama kuhanoga graha nalazi se oko 120 kalorija, što je gotovo upola manja vrijednost od iste količine svinjskog ili junećeg mesa. Baš zato se ovaj recept preporučuje i osobama koje žele smršavjeti ili održati svoju težinu.
Povrh svega, grah je pristupačna, sveprisutna i cjenovno prihvatljiva namirnica. Za recept možete upotrijebiti kuhani grah iz konzerve, koji će vam skratiti vrijeme pripreme, no još jeftinije ćete proći ako suhi grah namočite preko noći i samostalno ga skuhate.
Imajte na umu da burger od graha ima puno mekšu teksturu od klasičnih mesnih burgera. Poslužite ga u pecivu s omiljenim umakom, ali i kao vegetarijanski prilog uz rižu, pire od krumpira ili kuhanu tjesteninu sa salatom.
Sastojci za burger od graha
- 1 mala konzerva smeđeg graha (od 400 g)
- 60 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1 mali luk
- 1-2 češnja češnjaka
- ½ paprike
- 1 čajna žličica čilija u prahu
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema burgera od graha:
- Zagrijte na tavi malo ulja pa na njemu kratko prepirjajte luk, papriku i češnjak. Narežite povrće na manje komade i pirjajte ga svega nekoliko minuta dok ne omekša.
- Ocijedite grah iz konzerve od tekućine. Vilicom zdrobite kuhani grah te ga pomiješajte s prepirjanim povrćem.
- Začinite smjesu sa solju, paprom, kuminom i čilijem u prahu. Po želji možete dodati i druge omiljene začine.
- U smjesu dodajte jedno jaje i krušne mrvice. Sve zajedno pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako je smjesa prevlažna, dodajte još krušnih mrvica.
- Od dobivene smjese oblikujte dva do četiri burgera.
- Pecite burgere na zagrijanoj tavi i malo ulja oko osam do 10 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
- Poslužite toplo uz prilog po želji.
Isprobajte i ove recepte s grahom:
Dobar tek!