Grah je odličan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nalazi se oko 23 grama proteina, ali i prehrambenih vlakana koja snižavaju razine lošeg kolesterola te poboljšavaju probavu. Uz to, riječ je o vrlo fleksibilnoj namirnici s kojom se mogu pripremiti brojna jela, a koja ne košta mnogo.

Galerija Varivo od graha Jaja i grah u tortilji +0 Zapečeni grah

Na raspolaganju su vam konzerve već kuhanog graha koje vrijedi imati u svojoj smočnici u slučaju da trebate napraviti nešto brzinski, no mnogo je jeftinije skuhati grah – samostalno. Ovisno o trgovini za kilogram suhog graha u rinfuzi valja izdvojiti od 10 do 15 kuna.

Dakako, prije kuhanja suhi se grah obvezno treba namočiti u vodi oko osam sati, a idealno bi bilo preko noći.

Slika nije dostupna Prvomajski kralj: Najčešće greške kod kuhanja graha

Tijekom namakanja grah se ponovo rehidrira, tim mu se procesom smanjuje vrijeme kuhanja, ali mu se i udvostručuje volumen. Drugim riječima, za kilogram suhog graha dobit ćete otprilike dvije kile kuhanog.

Ovisno o vrsti graha i njegovoj starosti, grah se kuha u prosjeku sat do dva vremena. Taj se proces može malkice smanjiti ako tijekom namakanja u grah dodate i čajnu žličicu sode bikarbone koja dodatno omekšava plod.

Imate namočeni grah spreman za korištenje. Pitate se što sad? Dio možete zamrznuti za kasniju upotrebu, a dio upotrijebiti odmah.

Varivo od graha Varivo od graha (Foto: Getty Images)

VARIVO OD GRAHA

Najčešće jelo koje se priprema u hrvatskim kućanstvima svakako je varivo od graha. Svako kućanstvo ima svoj recept i omjere, a jedan veći lonac nahranit će veliku obitelj, ili manjoj obitelji podariti nekoliko ručkova i večera.

Donosimo vam recept s pola kile suhog graha po kojem su ga spremale i naše mame i bake, a koji je najbolje poslužiti s nekoliko kriški kruha.

Varivo od graha Prvomajski klasik: Recept za fino domaće varivo od graha

ZAPEČENI GRAH

Ako vam je dosadio grah u varivu, imamo i dobru ideju za zapečeni grah. Upozorenje: skuhajte grah na klasičan način u vodi te sačuvajte dio vode od kuhanja. Naime, ovaj recept traži 750 grama kuhanog graha i 350 ml vode od kuhanja.

Zapečeni grah posebno dobro se sljubljuje s kobasicama ili pečenim mesom.

Zapečeni grah Vole ga sve generacije: Recept za zapečeni grah

GRAH U TORTILJI

Kada u receptu pročitate da vam je potrebna konzerva graha od 400 mililitara, znajte da vam je zapravo potrebno 220 grama kuhanog ploda.

Kuhani grah možete pomiješati s povrćem po želji, pečenom ili kuhanom piletinom, pečenim jajima na kajganu te sve zajedno zarolati u tortilju i svojim ukućanima podariti brzinski ručak.

Tortilja punjena pečenim jajima i kuhanim grahom Za pet eura: Fini ručak pun proteina koji se može složiti za manje od pet minuta

SALATA OD GRAHA

Naravno, ništa bez salate od graha. Stotinu grama kuhanog graha pomiješajte sa žlicom sitno nasjeckanog luka te začinite solju, paprom, bučnim uljem i octom. Ova salata toliko je dobra da je možete jesti samo s kriškom kruha.

Ako ste spremni na eksperimentiranje, grah-salatu možete unaprijediti i s kuhanim kukuruzom, tunom iz konzerve, kockicama svježe paprike ili sličnim namirnicama.

KREMASTA JUHA S GRAHOM

Taman kad se vaša obitelj požali da im grah počinje "izlaziti na uši", vi pripremite gustu juhu od batata i i ovih mahunarki koja lijepo zasićuje, a koja se završava štapnim mikserom pa svi sastojci nisu prepoznatljivi. Recept je posebno dobar za djecu koja ne vole jesti povrće.

Krem juha od batata i mrkve Fina i zasitna! Recept za kremastu juhu koja tjera masnoće i toksine iz tijela

NAMAZ OD GRAHA

U konačnici od graha možete napraviti i fini namaz po uzoru na humus koji se tradicionalno priprema od slanutka.

Recept je vrlo kratak: 200 grama kuhanog graha smiksajte u blenderu ili sjeckalici s dvije žlice ulja, iscijeđenim sokom od pola limuna, jednim češnjom češnjaka te s nešto soli i papra. Namaz poslužite na kriški kruha ili s čipsom. Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju