Rijetko tko može odoljeti ukusnom i sočnom burgeru. Ovo jelo obično podrazumijeva pečenu pljeskavicu od junećeg mesa koja se poslužuje u pecivu sa zelenom salatom, lukom, rajčicom i različitim umacima.

Ako tražite predah od mesnih obroka, burger možete napraviti i od biljnih alternativa, poput kuhanog graha. Grah je iznimno fleksibilna namirnica koja obiluje bjelančevinama i drugim važnim nutrijentima.

U 100 grama kuhanoga graha nalazi se oko 120 kalorija, što je gotovo upola manja vrijednost od iste količine svinjskog ili junećeg mesa. Baš zato se ovaj recept preporučuje i osobama koje žele smršavjeti ili održati svoju težinu.


Povrh svega, grah je pristupačna, sveprisutna i cjenovno prihvatljiva namirnica. Za recept možete upotrijebiti kuhani grah iz konzerve, koji će vam skratiti vrijeme pripreme, no još jeftinije ćete proći ako suhi grah namočite preko noći i samostalno ga skuhate.


Imajte na umu da burger od graha ima puno mekšu teksturu od klasičnih mesnih burgera. Poslužite ga u pecivu s omiljenim umakom, ali i kao vegetarijanski prilog uz rižu, pire od krumpira ili kuhanu tjesteninu sa salatom.

Sastojci za burger od graha

  • 1 mala konzerva smeđeg graha (od 400 g)
  • 60 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 1 mali luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • ½ paprike
  • 1 čajna žličica čilija u prahu
  • 1 čajna žličica kumina u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema burgera od graha:

  1. Zagrijte na tavi malo ulja pa na njemu kratko prepirjajte luk, papriku i češnjak. Narežite povrće na manje komade i pirjajte ga svega nekoliko minuta dok ne omekša.
  2. Ocijedite grah iz konzerve od tekućine. Vilicom zdrobite kuhani grah te ga pomiješajte s prepirjanim povrćem.
  3. Začinite smjesu sa solju, paprom, kuminom i čilijem u prahu. Po želji možete dodati i druge omiljene začine.
  4. U smjesu dodajte jedno jaje i krušne mrvice. Sve zajedno pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako je smjesa prevlažna, dodajte još krušnih mrvica.
  5. Od dobivene smjese oblikujte dva do četiri burgera.
  6. Pecite burgere na zagrijanoj tavi i malo ulja oko osam do 10 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
  7. Poslužite toplo uz prilog po želji.


Isprobajte i ove recepte s grahom:

Tortilja punjena pečenim jajima i kuhanim grahom Za pet eura: Fini ručak pun proteina koji se može složiti za manje od pet minuta

Varivo od graha 15 kuna za kilogram: Znate li koliko se ručkova može skuhati s kilogramom suhog graha?
Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju