Ako još ne znate koje kolače praviti za blagdane, jedna su opcija i božićne zvjezdice s cimetom. Nataša Pralica, koja je na svom blogu objavila recept za taj kolač, napominje da se ne iznenadite ako zvjezdice prvi dan nakon pripreme budu malo tvrđe. Trebate ih spremiti u limenu kutiju ili čak pokriti folijom, a smekšat će se nakon što odstoje.
Sastojci za zvjezdice s cimetom:
- 3 bjelanjka
- 250 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 puna žlica mljevenog cimeta
- 400 g neoljuštenih mljevenih lješnjaka
Priprema zvjezdica s cimetom:
- Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg.
- Šećer u prahu dodajte malo-pomalo brzo miješajući.
- Od dobivene smjese odvojite dvije pune žlice, trebat će vam za premazivanje zvjezdica.
- Preostale bjelanjke miksajte najmanjom brzinom, postupno dodajte vanilin šećer, cimet i oko 150 grama lješnjaka.
- Nastavite mijesiti rukama, dodajte preostale lješnjake.
- Površinu posipajte šećerom u prahu i razvaljajte tijesto.
- Kalupićima izrežite zvjezdice (olakšajte si umakanjem kalupa u vodu).
- Slažite zvjezdice u tepsiju obloženu masnim papirom.
- Svaku zvjezdicu premažite bjelanjcima koje ste odvojili i stavili na stranu.
- Ako se dio bjelanjka razlije sa strane, obrišite ga s malo vode.
- Stavite peći na 140 stupnjeva oko 25 minuta.
- Ostavite da se ohlade.
- Spremite u limenu kutiju, neka malo odstoje.
Recept za zvjezdice s cimetom, ali i brojne druge recepte možete pronaći na Natašinu blogu.