Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 9 grama bjelančevina. On je bogat i prehrambenim vlaknima koji snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.

Kad se slanutak sljubi s jajetom – još jednim odličnim, a jeftinim izvorom bjelančevina, dobiva se proteinski ručak koji je podjednako ukusan i hranjiv.

Predlažemo vam recept za kuhani slanutak u začinjenom umaku na bazi rajčice koji je najbolje poslužiti s kriškom domaćeg kruha.

Najjeftinije ćete proći ako namočite slanutak u vodi večer prije pripreme jela te ga ujutro sami suhate.

Najbrži, pak, bit ćete ako upotrijebite već kuhani slanutak iz konzerve. Nemojte samo zaboraviti isprati slanutak i ocijediti ga od vode prije nego što ga dodate ovom jelu.

Sastojci:

  • 250 g pirea od rajčice
  • 240 g kuhanog slanutka
  • 2 jaja
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • ½ čajne žličice čilija u prahu
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte oko dvije do tri minute.
  2. Dodajte kuhani slanutak i pire od rajčice, začinite sa solju, paprom, dimljenom paprikom u prahu i čili prahom. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok se okusi na sljube.
  3. Ispecite jaje na oko i poslužite ga sa slanutkom u umaku od rajčice i kriškom domaćeg kruha.

Isprobajte i ove ideje za jeftini ručak:

Zbog ovih fenomenalnih mini pita ne morate paliti pećnicu

Uz ove kanelone sa sirom i špinatom nećemo ni pomisliti na meso

Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima

Dobar tek!