Jeste li čuli za špageti tikvu? Riječ je o srednje velikoj tikvi iz porodice Cucurbitaceae koja ima teksturu špageta kada se ispeče u pećnici. Boja joj varira od žutih nijansi do izražajne narančaste.
Ne samo da ova tikva ima teksturu špageta, već ima vrlo nježnu aromu i okus. Upravo zato predstavlja izvrsnu alternativu za tjesteninu koja se može spariti s različitim umacima – od zelenog pesta do bolonjeza s mljevenim mesom.
Za razliku od 100 grama kuhane klasične tjestenine koja ima oko 130 kalorija, ista količina špageti tikve ima svega tridesetak. Ne čudi stoga što se ova namirnica preporučuje osobama koje su na dijeti ili paze što jedu.
Kako pripremiti špageti bundevu?
Sastojci:
1 špageti bundeva
malo maslinova ulja
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Prepolovite tikvu popola.
3. Žlicom odstranite koštice iz sredine ploda.
4. Maslinovim uljem pokapajte unutrašnjost očišćene tikve. Posolite i popaprite po želji.
5. Stavite polovice bundeve na lim za pečenje okrenute korom prema gore. Ispikajte vilicom koru i stavite peći oko 30 do 40 minuta, odnosno dok bundeva ne omekša.
6. Pustite da se bundeva malo ohladi, pa vilicom postružite unutrašnjost tikve. Dobit ćete vlaknaste pečene niti koje podsjećaju na špagete.
7. Pečenu špageti-tikvu prelijte s umakom po želji. Dobar tek!