Za vratom nam je novi toplinski val i svaki način rashlađivanja itekako dobro dođe. Uz klimu i nezaobilazne klasične ventilatore tu su i oni stropni koji mogu napraviti veliku razliku i stvarno dobro osvježiti prostoriju.

Galerija

Naravno, da bi stropni ventilatori doista dali svoj maksimum i kvalitetno rashladili prostoriju, bitno je paziti na neke njihove karakteristike, način korištenja te ostale savjete koje smo vam mi okupili na jednom mjestu kako biste saznali je li ovaj uređaj idealan baš za vašu prostoriju.

Bitno je napomenuti da stropni ventilatori ne mijenjaju temperaturu prostorije, već stvaraju efekt hlađenja koji olakšava. Nisu zamjena za klima-uređaje, već njihova nadopuna. Dakako, ako nemamo klimu, pomoći će nam lakše izdržati ekstremne vrućine. 

Efekt hladnog povjetarca

Jedna od ključnih prednosti stropnih ventilatora je njihova sposobnost stvaranja efekta hladnog vjetra. Kada se lopatice stropnog ventilatora okreću, stvaraju povjetarac koji na koži radi ugodan i rashlađujući efekt.

Uz različite dizajne i funkcionalnosti dostupne na tržištu, lako možete pronaći stropni ventilator koji odgovara vašem stilu i potrebama.

Stropni ventilatori osvježit će svaku prostoriju Foto: Living4media

Kada je riječ o odabiru pravog stropnog ventilatora za vaš prostor, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Prvo i najvažnije, morate odrediti veličinu ventilatora koja će najbolje odgovarati vašoj sobi.

Stropni ventilatori dolaze u različitim veličinama, u rasponu od malih ventilatora prikladnih za male spavaće sobe do velikih ventilatora dizajniranih za prostrane dnevne prostore. Odabir prave veličine ventilatora ključan je jer izravno utječe na performanse ventilatora i protok zraka.

Veličina prostorije i visina strupa ključni su za odabir stropnog ventilatora

Da biste odredili odgovarajuću veličinu ventilatora, možete koristiti jednostavnu formulu. Izmjerite duljinu i širinu svoje sobe u stopama i zbrojite ta dva broja.

Za sobe do 7 četvornih metara preporučuje se ventilator s rasponom lopatica od 73 do 92 cm. Za sobe do 13 četvornih metara prikladan je ventilator s rasponom lopatica od 92 do 107 cm. Veće prostorije mogu zahtijevati ventilatore s rasponom lopatica od 112 cm ili više.

Osim veličine, trebali biste uzeti u obzir i visinu stropa. Za stropove više od 2 i pol metra, možda ćete trebati koristiti produžnu šipku za spuštanje ventilatora na optimalnu visinu za cirkulaciju zraka. S druge strane, ako je vaš strop niži, možete se odlučiti za ugradbeni ventilator.

Stropni ventilatori osvježit će svaku prostoriju Foto: Living4media

Sam dizajn ventilatora potpuno ovisi o vašim željama i dekoraciji prostora u kojemu će se nalaziti.

Najbolje ga je instalirati na sredini prostorije kako bi obuhvatio što je više moguće njezinih dijelova.

Stropni ventilator mora se okretati u smjeru suprotnom od kazaljke na satu

Prilikom postavljanja ventilatora, provjerite jesu li svi priključci sigurni i ventilator pravilno uravnotežen. Neuravnotežen ventilator ne samo da može biti bučan, već tako možete smanjiti njegovu učinkovitost. Dakako, uvijek možete angažirati stručnjaka koji će vam pomoći s instalacijom.

Stropni ventilatori imaju reverzibilni motor koji vam omogućuje promjenu smjera lopatica ventilatora.

Tijekom ljeta postavite ventilator da se okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako biste stvorili rashlađujući povjetarac.

Pomoću daljinskog upravljača možete jednostavno prilagoditi brzinu ventilatora, smjer i osvjetljenje bez napuštanja udobnog naslonjača.

Stropni ventilatori osvježit će svaku prostoriju Foto: Living4media

Dodatni trikovi poboljšat će učinkovitost stropnog ventilatora

Jeste li znali da stropni ventilatori također mogu pomoći u uštedi novca? Upotrebom stropnih ventilatora u kombinaciji s vašim klimatizacijskim sustavom možete smanjiti potrošnju energije i smanjiti račune za režije.

Iako su stropni ventilatori sami po sebi energetski učinkoviti, postoje dodatni savjeti i trikovi koje možete slijediti kako biste povećali njihov potencijal uštede energije.

  • Koristite stropne ventilatore zajedno sa svojim klimatizacijskim sustavom ako ga imate. To može dovesti do značajnih ušteda energije tijekom vremena.
  • Isključite stropni ventilator kada izlazite iz sobe. Stropni ventilatori ne hlade prostorije; hlade vašu kožu efektom hlađenja vjetra. Ostavljanje stropnog ventilatora uključenog u praznoj prostoriji samo će povećati gubitak energije.
    Iskoristite prirodnu ventilaciju.
  • Otvorite prozore i vrata kako biste omogućili cirkulaciju svježeg zraka u vašem prostoru. Kombinirajte prirodnu ventilaciju sa stropnim ventilatorom za ugodnije i energetski učinkovitije okruženje.

Stropni ventilator slobodno možete ostaviti uključenog i cijelu noć jer su dizajnirani tako da troše malo energije, a u kombinaciji s trikovima za uštedu još ste sigurniji.

Stropni ventilatori osvježit će svaku prostoriju Foto: Living4media

Preživljavanje na 35+: Pet trikova za rashlađivanje kada nema klime

Savjet liječnika: Na koju temperaturu moramo namjestiti klimu za najsigurnije korištenje?

Pomoć na vrućinama: Pet malih ventilatora koji stanu u svaku torbicu

Kućne biljke koje nam pomažu rashladiti dom

Izbjegnite je! Greška s ispijanjem vode zbog koje još teže podnosimo vrućine