Toplinski val pojam je s kojim ćemo se u nadolazećem razdoblju često susretati.

Jer – ljeto je, temperature su visoke i svi traže spas od vrućina. Mnogi će ga pronaći u klima-uređajima, međutim čak i ako u svome domu nemate klimu, postoje trikovi koji će vam olakšati paklene vrućine.

1. UMJESTO NA TEMPERATURU U SVOM DOMU, FOKUSIRAJTE SE NA TEMPERATURU SVOGA TIJELA

Ako su naši preci preživljavali bez klima-uređaja, nema razloga da i nama to ne pođe za rukom. Za početak trebate pripaziti na temperaturu svoga tijela. Ispijajte ledene napitke i tu prije svega mislimo na vodu, tuširajte se u hladnoj vodi, na područja sa snažnim pulsom kao što su vrat i zapešća stavljate mokre tkanine, pametno birajte odjeću, neka bude od prirodnih i prozračnih materijala, a pored kreveta stavite posudu s hladnom vodom i ako vas usred noći probudi vrućina, u nju umočite noge.

Rashlađivanju tijela pomaže i mokra kosa, pa navlažite cijelu kosu ili jedan njezin dio kako biste se brzinski rashladili. Možete i zamrznuti rupčić i rashladiti se tako što ga na osim već spomenuti vrat i zapešća stavljate na čelo, ruke ili noge. Kada se tkanina zagrije, isperite je i vratite natrag u zamrzivač ili hladnjak.

Ako ste na moru, sigurno znate koje su vam opcije.

Sladoled Otkrijte ima li istine: Što omiljeni okus sladoleda otkriva o vama?

Ljeti mnogi odluče skratiti svoju dugu kosu Ljetna frizura idealna za one koji žele nešto kratko, ali ne prekratko

2. ISKLJUČITE SVE IZVORE TOPLINE

Pokušajte što manje koristiti pećnicu i okrenite se hladnim salatama i jelima koje možete pripremiti bez paljenja pećnice.

Osim toga, nemojte bespotrebno držati upaljena svjetla. Kada ne koristite računalo, isključite ga. Isto vrijedi i za televizor jer svi ti uređaji dodatno će zagrijati vaš životni prostor.

3. OTVARANJE/ZATVARANJE PROZORA

Tijekom dana, za vrijeme najvećih vrućina zamračite svoj dom. Spustite rolete i navucite zavjese jer velik dio neželjene topline u dom dolazi upravo kroz prozore. Zamračivanjem pomažete svome domu da se ne pretvori u minijaturni staklenik.

Navečer, posebno ako živite na području gdje tijekom noći temperature padaju, prozore otvorite kako bi vašim domom cirkulirao svježi zrak.

Kod vježbanja ljeti pripazite na određene detalje poput lokacije, vremena i odjeće Bez izgovora do cilja: Sedam trikova uz koje vas ni vrućina neće zaustaviti u vježbanju

4. PAMETNO BIRAJTE POSTELJINU

Dok su plahte od flanela odličan odabir za zimu kada želite da vam bude što toplije, ljeti je pametniji odabir pamučna posteljina koja će vam pomoći da lakše dišete i na najvećim temperaturama. Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za svilu ili saten.

5. NAPUNITE FRIŽIDER OSVJEŽAVAJUĆI POSLASTICAMA I LAGANIJOM HRANOM

U borbi s vrućinama može vam pomoći i hrana. Napunite frižider voćem, napravite osvježavajuće ledene lizalice, jedite puno povrća... Izbjegavajte tešku hranu i birajte namirnice koje će vašem tijelu osigurati dovoljno vode i energije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju