Možda vam se čini kako je trend golih haljina novijeg datuma, ali on je zapravo započeo sad već davne 1962. godine

Galerija

Takozvane gole haljine posljednjih godina preplavile su crvene tepihe diljem svijeta. U tu kategoriju spadaju svi modeli haljina napravljeni od prozirnih materijala koji tijelo ne skrivaju od pogleda i oni koji su napravljeni od materijala u boji kože te zbog toga ostavljaju dojam golišavosti.

Iako se ovaj trend smatra novim, većina modnih stručnjaka slaže se da su ga zapravo započeli američki dizajner Bob Mackie i glazbenica Cher u 80-ima.

Mackie je za Cher dizajnirao nekoliko legendarnih i za to vrijeme kontroverznih golih haljina u kojima se pjevačica pojavljivala na dodjeli Oscara.

Međutim, rijetki znaju da je prema njegovoj skici nastala po mnogima prva prava skandalozna gola haljina - ona u kojoj je Marilyn Monroe 1962. godine Johnu F. Kennedyju čestitala rođendan.

Marilyn u Madison Square Gardenu 1962. godine Foto: Profimedia

Velika proslava 45. rođendana tadašnjeg američkog predsjednika održavala se u njujorškoj dvorani Madison Square Garden i prisustvovalo joj je više od 15 tisuća ljudi.

Prelijepa glumica došla je na pozornicu ogrnuta bijelom bundom ispod koje se samo nazirala haljina, a kada je skinula bundu, svi su ostali zapanjeni. Ispred 15 tisuća ljudi otpjevala je J. F. K.-u "Sretan rođendan" odjevena u pripijenu haljinu boje kože s velikim izrezom na leđima u koju je ručno ušiveno 2500 kristala i 6000 cirkona.

Za današnje vrijeme ništa neobično, za ondašnje - skandalozno. Odluka glumice da ne odjene donje rublje kako se na haljini ne bi nazirali nikakvi šavovi i kako bi uistinu djelovala kao druga koža, dodatno je naglasila dojam golišavosti.

Reakcije bi vjerojatno bile manje žustre da se nije radilo o rođendanu predsjednika koji je njezinu čestitku oduševljeno prokomentirao riječima: Mogu se oprostiti od politike sada kada mi je na ovako divan način otpjevan 'Sretan rođendan'.

Skicu za haljinu u kojoj je glumica čestitala rođendan John F. Kennedyju napravio je Bob Mackie, a izradio ju je Jean Louis Foto: AFP

Haljinu je prema Mackijevoj skici napravio poznati kostimograf Jean Louis, za kojeg je dizajner radio u to vrijeme. Bila je toliko uska da su je doslovno morali zašiti na Marilyn u stojećem položaju jer bi u suprotnom popucala, a glumica je naposljetku jedva hodala u njoj pa je na pozornicu doskakutala.

Nakon njezina nastupa tjednima se pričalo o haljini. Tko zna bi li ona ušla u legendu ili bi je glumica nadmašila nekim novim izdanjem da se samo tri mjeseca kasnije nije dogodila velika tragedija - Marilyn Monroe umrla je u 37. godini života od navodnog predoziranja lijekovima.

Njezinu haljinu 2016. godine na aukciji je za 4,8 milijuna dolara kupio muzej Ripley's, a na pitanje zašto su se natjecali za haljinu predstavnik muzeja dao je jednostavan odgovor: Ovo je najslavniji odjevni komad u kulturi 20. stoljeća.

Marilyn i JFK (desno) nakon slavlja u Madison Square Gardenu Foto: Profimedia