Možda vam se čini kako je trend golih haljina novijeg datuma, ali on je zapravo započeo sad već davne 1962. godine

Galerija Haljina Marilyn Monroe Marilyn u Madison Square Gardenu 1962. godine Marilyn nakon nastupa u Madison Square Gardenu 1962. godine +2 Marilyn i JFK (desno) nakon slavlja u Madison Square Gardenu Takozvane gole haljine posljednjih godina preplavile su crvene tepihe diljem svijeta. U tu kategoriju spadaju svi modeli haljina napravljeni od prozirnih materijala koji tijelo ne skrivaju od pogleda i oni koji su napravljeni od materijala u boji kože te zbog toga ostavljaju dojam golišavosti.

Iako se ovaj trend smatra novim, većina modnih stručnjaka slaže se da su ga zapravo započeli američki dizajner Bob Mackie i glazbenica Cher u 80-ima.

Mackie je za Cher dizajnirao nekoliko legendarnih i za to vrijeme kontroverznih golih haljina u kojima se pjevačica pojavljivala na dodjeli Oscara.

Međutim, rijetki znaju da je prema njegovoj skici nastala po mnogima prva prava skandalozna gola haljina - ona u kojoj je Marilyn Monroe 1962. godine Johnu F. Kennedyju čestitala rođendan.
Marilyn u Madison Square Gardenu 1962. godine Marilyn u Madison Square Gardenu 1962. godine Foto: Profimedia
Velika proslava 45. rođendana tadašnjeg američkog predsjednika održavala se u njujorškoj dvorani Madison Square Garden i prisustvovalo joj je više od 15 tisuća ljudi.

Prelijepa glumica došla je na pozornicu ogrnuta bijelom bundom ispod koje se samo nazirala haljina, a kada je skinula bundu, svi su ostali zapanjeni. Ispred 15 tisuća ljudi otpjevala je J. F. K.-u "Sretan rođendan" odjevena u pripijenu haljinu boje kože s velikim izrezom na leđima u koju je ručno ušiveno 2500 kristala i 6000 cirkona.

Za današnje vrijeme ništa neobično, za ondašnje - skandalozno. Odluka glumice da ne odjene donje rublje kako se na haljini ne bi nazirali nikakvi šavovi i kako bi uistinu djelovala kao druga koža, dodatno je naglasila dojam golišavosti.

Reakcije bi vjerojatno bile manje žustre da se nije radilo o rođendanu predsjednika koji je njezinu čestitku oduševljeno prokomentirao riječima: Mogu se oprostiti od politike sada kada mi je na ovako divan način otpjevan 'Sretan rođendan'.
Skicu za haljinu u kojoj je glumica čestitala rođendan John F. Kennedyju napravio je Bob Mackie, a izradio ju je Jean Louis Skicu za haljinu u kojoj je glumica čestitala rođendan John F. Kennedyju napravio je Bob Mackie, a izradio ju je Jean Louis (Foto: AFP)
Haljinu je prema Mackijevoj skici napravio poznati kostimograf Jean Louis, za kojeg je dizajner radio u to vrijeme. Bila je toliko uska da su je doslovno morali zašiti na Marilyn u stojećem položaju jer bi u suprotnom popucala, a glumica je naposljetku jedva hodala u njoj pa je na pozornicu doskakutala.

Nakon njezina nastupa tjednima se pričalo o haljini. Tko zna bi li ona ušla u legendu ili bi je glumica nadmašila nekim novim izdanjem da se samo tri mjeseca kasnije nije dogodila velika tragedija - Marilyn Monroe umrla je u 37. godini života od navodnog predoziranja lijekovima.

Njezinu haljinu 2016. godine na aukciji je za 4,8 milijuna dolara kupio muzej Ripley's, a na pitanje zašto su se natjecali za haljinu predstavnik muzeja dao je jednostavan odgovor: Ovo je najslavniji odjevni komad u kulturi 20. stoljeća.
Marilyn i JFK (desno) nakon slavlja u Madison Square Gardenu Marilyn i JFK (desno) nakon slavlja u Madison Square Gardenu Foto: Profimedia

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju