Mahune su u sezoni. Ta ukusna, a često zapostavljena mahunarka puna je okusa i pruža mogućnosti za raznolike gastronomske igre. Ujedno, riječ je o povrću punom vrijednih nutrijenata - mineralima poput kalija, kalcija, željeza i magnezija, vitaminima C i K, ali i onima B-kompleksa.

Mahune se mogu vrlo lako uključiti u svakodnevne obroke, dodati salatama i varivima te poslužiti kao prilog mesu ili ribi. Bit će korisne i svima onima koji žele na zdrav način smanjiti unos hrane te izgubiti nekoliko kilograma.

Mnogi naručuju ili u domu pripremaju jednostavne stir fryove s piletinom. No umjesto s tradicionalnom rižom ili staklenim rezancima poslužite ih upravo s kuhanim mahunama i tako znatno smanjite kalorije.

U stotinu grama nekuhane riže ili staklenih rezanaca nalazi se oko 360 kalorija, dok ista količina mahuna ima oko 30 kalorija. Povrh svega, s obzirom na to da su mahune pune prehrambenih vlakana i proteina, izvrsno zasićuju i sjajan su dodatak svakom zdravom receptu.

Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original

600 kalorija manje: Trik za kremastu i sočnu francusku salatu bez hrpe majoneze

Donosimo vam recept za fini stir fry s piletinom u kojem nećete ni primijetiti da vam nedostaje riže ili rezanaca.

Sastojci za dvije do tri osobe:

  • 400 g  piletine
  • 400 g mahuna
  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 50 ml umaka od soje
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema:

  1. Očistite mahune, narežite ih manje komade i stavite na zagrijanu tavu (ili wok ako imate) s malo pilećeg temeljca. Poklopite tavu i pustite da se pirjaju oko 3 do 4 minute dok ne omekšaju. Izvadite ih iz tave.
  2. Obrišite tavu papirnatim ručnikom, dodajte malo ulja pa na njemu prepržite kockice piletine koje ste začinili solju i paprom. Pirjajte oko tri do četiri minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnožutu boju. U tavu dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
  3. Vratite u tavu i mahune te sve zajedno podlijte ostatkom pilećeg temeljca, medom i umakom od soje. Dobro pomiješajte.
  4. Kukuruzni škrob pomiješajte s jednom žlicom hladne vode. Miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
  5. Dodajte razmućeni kukuruzni škrob u tavu i miješajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
  6. Poslužite sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!


Savjet plus:

Jedna žlica ulja ima oko 120 kalorija. Želite li smanjiti kalorije, smanjite količinu ulja na kojoj pripremate hranu. Hranu možete pripremati u posuđu s neprianjajućim dnom ili je pirjati na vodi i/ili temeljcu.