Lazanje su vrlo ukusno talijansko jelo koje se radi od istoimene tjestenine – širokih listova koji se slažu s mesnim umakom i sirom te peku u pećnici. Zbog kaloričnih namirnica to se jelo preporučuje konzumirati u vrlo umjerenim količinama.

Osobe koje se hrane prema keto načelima, odnosno konzumiraju vrlo male količine ugljikohidrata ne mogu uživati u klasičnim talijanskim lazanjama. Umjesto toga napravili su svoju keto verziju koja umjesto tjestenine ima svježu tikvicu.

Ne samo da tikvice imaju znatno manje ugljikohidrata od tjestenine već imaju i manje kalorija. U 100 grama tikvica nalazi se tek 16 kalorija, a u 100 grama sušenih listova lazanja oko 360 kalorija.

Sastojci za keto lazanje za cijelu obitelj:

800 grama mljevenog mesa
700 ml umaka od rajčice
450 grama svježih tikvica
400 grama ricotte
300 grama naribane mozzarelle
90 grama naribanog parmezana
1 jaje
sol i papar po želji
šaka svježeg bosiljka

Keto lazanje - priprema:

  1. Dobro operite tikvice s korom te ih narežite na tanke kriške po dužini. Nasolite ih i pustite ih tako 15-ak minuta da sol izvuče svu vodu iz povrća. Potom posušite narezane tikvice papirnatim ručnikom.
  2. Za to vrijeme napravite mesni umak: u tavi pirjajte mljeveno meso dok ne dobije boju. Potom dodajte umak od rajčice, posolite i popaprite i kuhajte nekoliko minuta. Ne brinite se, umak će se do kraja skuhati u pećnici.
  3. U zdjelici pomiješajte jedno jaje s naribanim parmezanom i ricottom. Posolite i poparite po želji.
  4. Na dno vatrostalne posude rasporedite malo mesnog umaka. Preko njega stavite kriške tikvica da pokriju cijelu površinu.
  5. Preko tikvica stavite polovicu preostale smjese mesnog umaka i polovicu sirne smjese.
  6. Preko sirne smjese stavite ostatak tikvica, mesni umak i ostatak smjese s ricottom.
  7. Na vrhu posipajte s naribanom mozzarellom.
  8. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta. Po isteku tog vremena uklonite aluminijsku foliju i pecite još 10 minuta da se sir na vrhu zapeče.
  9. Ukrasite svježim listićima bosiljka i poslužite toplo!

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim keto receptima:

Keto salata (ilustrativna fotografija) Keto salata s piletinom i sirom za sve koji izbjegavaju ugljikohidrate Oopsie kruščići idealni su za pripremu različitih sendviča Keto doručak: Tri fina i zasitna sendviča s "oopsie" kruhom bez brašna Zapečene paprike s mljevenom puretinom i mozzarellom Gurmanski prijatelj linije: Recept za zapečene paprike s puretinom i mozzarellom Kuglice Slane kuglice od sira i pistacije: Najbrži recept po mjeri ketogene dijete

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju