Lazanje su vrlo ukusno talijansko jelo koje se radi od istoimene tjestenine – širokih listova koji se slažu s mesnim umakom i sirom te peku u pećnici. Zbog kaloričnih namirnica, to se jelo preporučuje konzumirati u vrlo umjerenim količinama.

Osobe koje se hrane prema keto načelima, odnosno konzumiraju vrlo male količine ugljikohidrata ne mogu uživati u klasičnim talijanskim lazanjama. Umjesto toga napravili su svoju keto verziju koja umjesto tjestenine ima svježu tikvicu.

Ne samo da tikvice imaju znatno manje ugljikohidrata od tjestenine već imaju i manje kalorija. U 100 grama tikvica nalazi se tek 16 kalorija, a u 100 grama sušenih listova lazanja oko 360 kalorija.

Sastojci za keto lazanje za cijelu obitelj:
800 grama mljevenog mesa
700 ml umaka od rajčice
450 grama svježih tikvica
400 grama ricotte
300 grama naribane mozzarelle
90 grama naribanog parmezana
1 jaje
sol i papar po želji
šaka svježeg bosiljka

Rižu od cvjetače možete poslužiti uz meso, ribu i povrće Ima samo 25 kalorija: Najlakši recept za finu "rižu" koja se skuha za nekoliko minuta

Priprema:
1. Dobro operite tikvice s korom te ih narežite na tanke kriške po dužini. Nasolite ih i pustite ih tako 15-ak minuta da izvuku svu vodu iz povrća. Potom posušite narezane tikvice s papirnatim ručnikom.

2. Za to vrijeme napravite mesni umak: u tavi pirjajte mljeveno meso dok ne dobije boju. Potom dodajte umak od rajčice, posolite i popaprite i kuhajte nekoliko minuta. Ne brinite se, umak će se do kraja skuhati u pećnici.

3. U zdjelici pomiješajte jedno jaje s naribanim parmezanom i ricottom. Posolite i poparite po želji.

4. Na dno vatrostalne posude rasporedite malo mesnog umaka. Preko njega stavite kriške tikvica da pokriju cijelu površinu.

Bogato varivo od leće Stalno ste umorni? Isprobajte ovaj recept za bogato varivo koje vraća energiju

5. Preko tikvica stavite polovicu preostale smjese mesnog umaka i polovicu sirne smjese.

6. Preko sirne smjese stavite ostatak tikvica, mesni umak i ostatak smjese s ricottom.

7. Na vrhu posipajte s naribanom mozzarellom.

8. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta. Po isteku tog vremena uklonite aluminijsku foliju i pecite još 10 minuta da se sir na vrhu zapeče.

9. Ukrasite sa svježim listićima bosiljka i poslužite toplo! Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju