Planiranje vjenčanja može biti izuzetno stresno, posebno ako planirate veliko vjenčanje i kada se uzmu u obzir obaveze koje i inače imate i koje ne staju samo zato što vi morate isplanirati zabavu života. Takav stres može dovesti i do pitanja na koje možda ranije ne biste ni pomislili: Želim li se zaista udati?

To pitanje nije neuobičajeno i s njime se susreće velik broj budućih mladenki. I dok je nekima od njih jasno da je u pitanju samo strah od novog i nepoznatog, strah od promjena koje uključuju ne samo novo prezime nego vjerojatno i selidbu te početak potpuno novog života, kod drugih mladenki ovo je pitanje znak za ozbiljnije promišljanje.

Ako ste i vi jedna od takvih budućih mladenki koja ovih dana propitkuje čitavo svoje postojanje i planove za dalje, uzmite u obzir savjete koje donosimo te, prije svega, budite iskreni prema sebi. Brak nije nešto u što treba juriti.

Porazgovarajte s partnerom

Prolaze li vam glavom pitanja o tome jeste li zaista spremni na brak, velike su šanse da se to pita i vaš partner. Ulazak u brak nije dječja igra i zato tome treba ozbiljno pristupiti. Iskreno recite partneru kako se osjećate, čega se bojite i upitajte ga osjeća li se on slično.

Oprost ili kraj? Tri poteza bez kojih ljubavni odnos ne može preživjeti nevjeru

Možda vas iznenadi to da se sva ta pitanja vrzmaju i njegovim mislima. Ujedno će vam biti lakše jer znate da niste sami u tome, a zajedničkim razgovorom možete shvatiti je li to u vašem slučaju samo normalan dio predsvadbenog stresa.

Planiranje vjenčanja može biti izuzetno stresno i otvoriti brojna pitanja

Zatražite savjet prijateljica ili rođakinja koje su to prošle

S obzirom na to da se s ovakvim dilemama susreću mnoge buduće mladenke, napose kako se sve više bliži Dan D, velika je vjerojatnost da se s time morao nositi i netko iz vaše okoline. Razgovarajte s onom ženom u koju zaista imate povjerenja i upitajte je kako se ona nosila s time. Zatražite savjet, upitajte je kako je nadvladala takva razmišljanja i kako je znala da donosi dobru odluku.

Zapitajte se gdje se i s kim vidite za 10 godina

Ako se za deset godina od današnjeg dana vidite s partnerom s kojim planirate vjenčanje, ako se vaše osobnosti savršeno nadopunjuju, iako su možda različite, dileme nema. No što ako se već i sada teško možete zamisliti s njime kako zajedno gurate dječja kolica? Što ako ne podržava vaše snove ili pak vašu želju o upisu dodatne edukacije smatra gubljenjem vremena? To je jasan znak da morate ozbiljno razmisliti o tome jeste li donijeli ispravnu odluku.

Izbjegnite je: Greška u komunikaciji zbog koje pucaju brakovi i veze

Potvrdite želite li vi i partner i dalje jednake stvari

U dugim vezama, posebno ako one traju od srednjoškolskih ili ranih studentskih dana pa sve do sada, nije neuobičajeno da partneri naprosto rastu u suprotnim smjerovima. Sve je to dio odrastanja i sasvim je normalno da više niste ista osoba koja ste bili na početku veze prije deset godina. Jednako se događa i s vašim partnerom.

Ne udajete se zbog roditelja, mišljenja susjeda ili zato što su već sve vaše prijateljice u braku. Udajete se zbog sebe i to trebate učiniti samo ako ste potpuno sigurni u svoj odabir

Iako je uzbuđenje oko prosidbe, sjajnog prstena, odabira vjenčanice i planiranja velikog dana u sebi imalo čarobnu notu o kojoj sanja velik broj žena, vjenčanje je samo jedan dan, a nakon toga slijedi stvarni život.

Zato ne dajte da vas zavede glamur vjenčanja, nego potvrdite da i vi i partner i dalje imate jednake životne vrijednosti, da i dalje težite jednakim ciljevima te da vam je međusobna sreća i dalje na prvom mjestu. Dakako, ne treba posebno naglašavati da uz sve to mora biti prisutna velika ljubav i poštovanje.

Ako je potrebno, promijenite planove

U slučaju da vam je razmišljanje o svim navedenim savjetima otvorilo Pandorinu kutiju te zaista niste sigurni trebate li se udati, bolje je da odustanete dok još ima vremena. Također možete i odgoditi vjenčanje za neko dogledno vrijeme, no imajte na umu da to sa sobom nosi i poprilične financijske izdatke te da nećete moći dobiti povrat već uplaćenog novca.

Međutim, u konačnici, ne udajete se zbog roditelja, mišljenja susjeda ili zato što su već sve vaše prijateljice u braku. Udajete se zbog sebe i to trebate učiniti samo ako ste potpuno sigurni u svoj odabir i čvrsto stojite iza svoje odluke. Brak može biti najljepše životno putovanje, no mora započeti sa stopostotnom sigurnošću i vjerom u sretan kraj.

Pročitajte i kako smanjiti stres tijekom pripreme vjenčanja, kao i što odabrani datum otkriva o budućnosti braka.